Dit verandert vanaf 1 december: ‘in het rood gaan’ wordt duurder, ambtenarenlonen stijgen en identiteitscontroles in wedkantoren

Op 1 december worden enkele veranderingen van kracht. Lees hier een overzicht van wat anders wordt vanaf december.

doro
Bron: BELGA

Hoger loon voor ambtenaren

De lonen van ambtenaren stijgen vanaf december met 2 procent. Dat is het gevolg van de overschrijding van de spilindex eind oktober.

In november waren de sociale uitkeringen al gestegen met 2 procent door de overschrijding van de spilindex, in december stijgen ook de ambtenarenlonen.

‘In het rood gaan’ wordt duurder

De wettelijke maximale tarieven voor bepaalde consumentenkredieten stijgen op 1 december. Dat meldt de federale overheidsdienst Economie.

Het gaat om de maximale tarieven voor kredietopeningen. Die stijgen met 1 procentpunt. Het gaat onder meer om de kredietkaarten met gespreide terugbetaling en de mogelijkheid om onder nul te gaan op de zichtrekening.

Dat betekent dat dergelijke kredietopeningen - indien ze een veranderlijke debetrentevoet hebben en het wettelijk maximale jaarlijkse kostenpercentage tegen het maximum ligt, wat dikwijls het geval is - zullen stijgen.

De nieuwe maxima zijn enkel van toepassing op de nieuwe kredietcontracten en op de lopende contracten met een veranderlijke debetrentevoet. Ze zijn dus niet van toepassing op de lopende contracten met een vaste debetrentevoet, aldus nog de federale overheidsdienst Economie.

Roetfilter vervangen

De termijn om een defecte roetfilter te herstellen wordt vanaf 1 december ingekort naar drie maanden.

In een reactie op de leveringsproblemen van nieuwe roetfilters was de termijn in november vorig jaar verlengd tot een jaar, maar aan die regeling komt nu een eind.

Sinds 1 juli 2022 wordt de uitstoot van dieselwagens in België getest tijdens de technische keuring. Die controle moet roetfilterfraude bestrijden en de luchtkwaliteit verbeteren door de uitstoot van fijnstof te verminderen. Bij de introductie van de test moesten afgekeurde wagens, met meer dan 1 miljoen gemeten fijnstofdeeltjes per kubieke centimeter, binnen de vijftien dagen een nieuwe roetfilter laten plaatsen. Door leveringsproblemen bleek die termijn niet haalbaar. 

De huidige afkeurgrens moet vooral de sterk vervuilende voertuigen uit het verkeer halen. Vaak is de roetfilter van die wagens kapot of verwijderd. De test is daarmee een belangrijk instrument om het milieu en de gezondheid te verbeteren. 

Een goed werkende roetfilter verwijdert 95 tot 99 procent van de deeltjesuitstoot. 

© BELGA

“Sinds 1 juli 2022 slaagde 90,7 procent van de geteste dieselwagens voor de deeltjestellertest”, zei Raph Verbruggen, gedelegeerd bestuurder van GOCA, het Vlaams expertisecentrum voor autokeuring, in september, toen de aangepaste regeling werd bekendgemaakt. “Bij ruim 82.000 voertuigen (van de in totaal 881.876) werd een defecte roetfilter vastgesteld. Dat aantal voertuigen produceert evenveel fijnstofdeeltjes als ruim 10 miljoen voertuigen die over een functionerende roetfilter beschikken.”

Zorg op maat voor jongeren met kanker

Adolescenten en jongvolwassenen met kanker kunnen vanaf december zorg op maat krijgen via nieuwe referentieteams. Die bestaan uit arts-specialisten, verpleegkundigen, sociaal werkers en psychologen en komen tegemoet aan de leeftijdsspecifieke noden van de jongeren.

Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) kondigde eerder deze maand aan dat hij jaarlijks 1,2 miljoen euro vrijmaakt om referentieteams voor jongeren met kanker te financieren in zes ziekenhuizen. Hun focus ligt daarbij vooral op de levenskwaliteit en het psychosociaal welzijn van de jongeren.

In een latere fase zullen de referentieteams een adviserende rol opnemen voor zorgverleners van andere ziekenhuizen en de thuiszorg, zodat zij jongeren met kanker ook zorg op maat kunnen bieden.

Identiteitscontroles in wedkantoren

Wedkantoren moeten vanaf 1 december opnieuw identiteitscontroles uitvoeren om na te gaan of hun klanten meerderjarig zijn en al dan niet op de lijst met uitgesloten personen (EPIS) staan.

In casino’s, speelhallen en bij online weddenschappen moeten spelers zich al meer dan tien jaar registreren zodat kan worden nagegaan of ze niet op de lijst met uitgesloten personen staan. De EPIS-lijst moet mensen met gokproblemen tegen zichzelf helpen beschermen. Maar het probleem heeft zich voor een deel verschoven richting wedkantoren. Mensen die niet meer mogen gokken, konden daar nog wel steeds terecht.

Themabeeld.© Walter Saenen - WAS

Voormalig minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) werkte een Koninklijk Besluit uit dat de EPIS-controle vanaf 1 oktober 2022 uitbreidde naar wedkantoren, maar een rechter had dat kb begin 2023 geschorst. De Belgische staat ging in beroep en op 24 oktober heeft het hof van beroep de schorsing vernietigd. Het gevolg is dat wedkantoren vanaf 1 december 2023 opnieuw zullen moeten nagaan of elke gokker al dan niet op de EPIS-lijst staat.

Vertrouwenspersoon

Ondernemingen die minstens vijftig mensen tewerkstellen moeten vanaf 1 december verplicht minstens één interne vertrouwenspersoon aanstellen, die deel uitmaakt van het personeel.

De wetswijziging maakt deel uit van de maatregelen ter uitvoering van het Federaal Actieplan Mentaal Welzijn op het Werk en heeft als doel de aanwezigheid van vertrouwenspersonen in de ondernemingen te vergroten. De verplichte aanduiding van minstens één interne vertrouwenspersoon garandeert bovendien dat de werknemers steeds toegang hebben tot een vertrouwenspersoon die voldoende kennis heeft van de structuur, de werking en de cultuur van de onderneming.

In ondernemingen met minder dan vijftig werknemers blijft de aanstelling van een vertrouwenspersoon een mogelijkheid. De werkgever is enkel verplicht een vertrouwenspersoon aan te stellen wanneer alle leden van de vakbondsafvaardiging of, als die er niet is, alle werknemers zelf hierom verzoeken bij de werkgever.

Samir Louenchi nieuwe topman Vlaams Energie- en Klimaatagentschap

Samir Louenchi wordt op 1 december de nieuwe topman Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA). Hij volgt Luc Peeters op.

Louenchi heeft een N-VA-stempel. Hij werkte als kabinetsmedewerker en adjunct-kabinetschef van ministers Geert Bourgeois, Liesbet Homans en Zuhal Demir.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER