Queen Nikkolah op een eerdere activiteit
© Daan Broos

Gent verplaatst alternatief sinterklaas-evenement met vrouwelijke en zwarte Sint "Queen Nikkolah" na commotie

In Gent heeft de stad beslist om een alternatieve sinterklaasviering niet langer te laten plaatsvinden in het stadhuis. Daar zou op 6 december "Queen Nikkolah" langskomen, een zwarte performer die de oude sinterklaastraditie ter discussie stelt door onder meer de rol van mensen van kleur en meisjes anders in te vullen. Het initiatief bestaat al enkele jaren en deed al meerdere steden aan. Er ontstond vandaag uitgebreide commotie rond, de stad grijpt daarom in. 

In Gent zou op 6 december een alternatief sinterklaasfeest plaatsvinden in het stadhuis. Een performer uit Brussel zou er als "Queen Nikkolah" langskomen. Het was de bedoeling om het traditionele sinterklaasfeest anders in te vullen, met andere raciale en gendergrenzen. Het opzet was om anders naar de traditie te kijken, met de insteek dat ook tradities evolueren. De aankondiging van de activiteit lokte echter negatieve reacties uit. Tegenstanders stelden dat Gent de hele sinterklaastraditie met het initiatief op de schop zou willen nemen. N-VA Gent noemt het "betuttelend". 

"Ik was niet op de hoogte van dit initiatief", stelt burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD). Hij heeft nu, na overleg met het schepencollege, beslist dat de activiteit niet langer in het stadhuis zal plaatsvinden. "We dreigden met dit initiatief het verkeerde debat te krijgen. Niemand is hierbij gebaat. Als inclusieve en diverse stad willen we mensen meekrijgen en niet afstoten." 

"Waardevol initiatief"

Schepen Hafsa El-Bazioui (Groen) stelt dat de organisator nu op zoek gaat naar een nieuwe locatie. "Het evenement verdient zeker een plaats in onze stad. Het is een waardevol initiatief om een open debat te voeren over inclusiviteit. Het stadhuis is niet de beste locatie, er ging eerder ook nog geen traditioneel sinterklaasfeest door." El-Bazioui benadrukt ook dat het gaat om één activiteit "De bestaande sinterklaasfeesten, de aankomst van de sint, de activiteiten op de scholen en personeelsevenementen blijven gewoon zoals vroeger."

Boekenruil

Het evenement rond "Queen Nikkolah" kende overigens niet enkel tegenstanders. Er waren tot nu toe al 200 inschrijvingen. Het betekent dat er wel vraag naar is. De insteek van het evenement, ook op andere locatie, zal niet veranderen. Er staat een ontmoeting met "Queen Nikkolah" op het programma en oude, traditionele sinterklaasboeken kunnen ingewisseld worden voor moderne boeken zonder stereotiepe afbeeldingen. 

Meest gelezen