© atv

Grootste en meest luxueuze spiegeltent ter wereld uit Malle vertrekt op Amerikaanse tournee in Los Angeles

Malle -

In het grootste geheim werkte Het Spiegelpaleis uit Malle het afgelopen jaar aan de grootste spiegeltent ter wereld. Maandagavond werd de Cine Vita – zoals het luxueus pronkstuk heet – in aanwezigheid van de Amerikaanse opdrachtgever uit Los Angeles voorgesteld. De familie Klessens, vier generaties spiegeltentbouwers, zet zo de kers op de taart in het jaar van haar eeuwfeest.

Kristin Matthyssen

Spiegeltentbouwer Rikky Klessens (60) en zijn vrouw Liliane Van Gorp (60) van Het Spiegelpaleis weten nu al dat ze in 2024 vaak in Noord-Amerika zullen zitten. Net als hun zoon Gerry, die met zijn ouders mee de opbouw zal verzorgen samen met de vaste buitenlandse crew. De Cine Vita, gerealiseerd in opdracht van het bedrijf For The Record uit Los Angeles, is hét nieuwe paradepaard van Het Spiegelpaleis, het summum van wat een spiegeltent kan zijn. For The Record organiseert musicalshows gebaseerd op de muziek van films van onder meer Martin Scorsese, Quentin Tarantino, Baz Luhrmann.

“Normaal organiseren we de shows in vaste theaters. Maar ik zocht al langer iemand die een rond, mobiel theater kan bouwen”, vertelt producer en oprichter van For The Record, Shane Scheel. “Een theater waarmee we makkelijker kunnen touren door Noord-Amerika. In het Spiegelpaleis van Rikky Klessens vond ik dé ideale partner. De Cine Vita is gebouwd op vriendschap. Ik ben het afgelopen jaar elke drie maanden over-en-weer gevlogen om de vorderingen te zien. De familie Klessens creëert pure kunst. Ik ben verliefd geworden op die familie. Rikky en al zijn medewerkers zijn artiesten.”

Rikky Klessens met Shane Scheel en Liliane Van Gorp, die alle baldakijnen naaide.© koen fasseur

Westmalle Trappist en Brusselse wafels

Shane Scheel had nog drie medewerkers uit Los Angeles meegebracht. De Amerikaan is intussen zo gek van de Belgische authenticiteit dat hij tijdens de voorstellingen in Amerika Westmalle Trappist wil schenken. “We zijn de contacten met de brouwerij aan het leggen”, zegt hij, dus hij meent het. “Ik wil ook Brusselse wafels serveren. En popcorn en pretzels, zodat mensen het cinemagevoel beleven.”

Dat Rikky Klessens de Cine Vita nu voorstelt, hoewel de tent nog niet helemaal af is, komt omdat de winter aanbreekt. “We zitten hier met kostbaar materiaal en veel eikenhout. De temperatuur mag niet te laag zakken. Ik stook me arm. We bevinden ons in de fase dat de spiegeltent kan worden afgebroken en opgeborgen. Die laatste details werken we in het atelier af. In april wordt ze verscheept naar de VS, vanaf de zomer wil For The Record ermee rondtrekken. Maar de Cine Vita is té mooi om ze niet eerst even te tonen aan onze Belgische vrienden voor de verscheping.”

Dubbeldekker

Peter Goossens, een Vlaming die al dertig jaar in LA woont.© koen fasseur

De spiegeltent wordt geleased en blijft eigendom van Het Spiegelpaleis. “Maar ik denk niet dat ze ooit terugkeert naar België”, voorspelt Peter Goossens (56). Hij is afkomstig van Dendermonde maar woont al dertig jaar in LA, waar hij zijn eigen bedrijf West Coast Spiegeltents heeft.

“Je zou het kunnen vertalen als mirror palace, maar spiegeltent klinkt exotischer voor de Amerikanen. Wij Vlamingen zijn opgegroeid met spiegeltenten op de kermissen. Maar de Amerikanen kennen dat niet. Hier in Malle beseffen ze niet hoe wereldwijd gereputeerd dit bedrijf wel is. Rikky is een geweldige art director. Jugenstil, art nouveau: hij verwerkt al zijn kennis in de ontwerpschetsen. Het Spiegelpaleis bouwt als enige ter wereld dubbeldekkers, zoals wij spiegeltenten met twee verdiepingen noemen. De afwerkingsgraad is top.”

Nu nog in Malle, in de zomer in Los Angeles.© koen fasseur

Zo’n acht vakmensen, van lassers tot schrijnwerkers, werkten het voorbije jaar aan de Cine Vita. Het Spiegelpaleis bouwde in 2020 voor een andere Amerikaans producent de monumentale spiegeltent Arcadia voor de Magic Mike Live-shows. Intussen is de Arcadia na een lange wereldtour terug thuis in Malle. “De entertainmentbusiness in Hollywood is een kleine wereld”, zegt Peter Goossens. “Dankzij Magic Mike Live zagen andere producenten wat er mogelijk is. De kracht van Klessens is ook dat ze héél snel kunnen opbouwen en afbreken. Hoe minder tijdverlies tussen de steden, hoe financieel interessanter voor een producent. Deze zelfdragende tent kan je op álle plaatsen opbouwen, zelfs middenin New York.”

De afwerkingsgraad ligt ongelooflijk hoog.© koen fasseur

Rikky Klessens riep alle kleppers die de Cine Vita mee realiseerden op het podium. Dochter Ariane was het zenuwcentrum om alles mee in goede banen te leiden. “We hadden bijvoorbeeld glas met een bepaald reliëf en kleur nodig. Nergens te vinden, maar Ariane vond dat dan toch in Duitsland. Iedereen heeft keihard gewerkt. Mijn nonkel Franky klopte 13.000 koperen nageltjes in de fluwelen zitbanken”, zegt Gerry Klessens. “Het is een huzarenstuk, en de kers op ons eeuwfeest.”

© Koen Fasseur

Enkele cijfers over de Cine Vita:

  • 30 meter diameter, 55 meter lang, 13 meter hoog
  • twee verdiepingen
  • 750 zitplaatsen, tot 1.200 staanplaatsen
  • volledig zelfdragend, moet geen enkel piket voor geslagen worden
  • bestand tegen orkaankracht
  • 2.500 kilo dynamische last in koepel, berekend op alle mogelijke circusacts 
  • 1.800 meter velours in verwerkt, allemaal aan elkaar gestikt door Liliane Van Gorp
  • past in 9 containers
  • 13.000 koperen nageltjes in rode fluwelen zitbanken geklopt
  • 80 ton staal aan elkaar gelast
  • 1.400 liter vernis en kleursel over hout gesmeerd 
  • alles in eikenhout, alleen vloer in iroko

Er komen nog tafeltjes.© koen fasseur

Een deel van de crew die de Cine Vita maakte.© koen fasseur

© koen fasseur

© koen fasseur

© koen fasseur

© koen fasseur

© koen fasseur

© koen fasseur

© koen fasseur

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV