Toilettenpoetser Hirayama (Kōji Yakusho) tijdens een rustig moment in ‘Perfect Days’ van Wim Wenders.© Paradiso Films

Hoe de dagelijkse routine van een Japanse toilettenpoetser een topfilm kan opleveren

Kan een film over een toilettenpoetser boeiend zijn? Wim Wenders probeerde het uit in Perfect Days en verraste veel cinefielen, ook al vertelt hij amper een verhaal. Wat is het geheim van de film?

Chris Craps

Toen Perfect Days in de competitie van Cannes werd opgenomen, zei de directeur van het festival: “Een verhaal over iemand die in Tokyo toiletten poetst: dat is uniek en origineel. Die moet er gewoon bij.” Maar dit is wel een film van de 78-jarige Wim Wenders (Gouden Palm Paris Texas), de Duitse cineast die in al zijn films een conventioneel verhaal uit de weg gaat. Prefect Days toont de dagelijkse routine van Hirayama, een man die zorgvuldig de publieke toiletten gebruiksvriendelijk maakt. Daarmee moet je het doen.

(Lees verder onder de trailer)

Vervelend? Neen, want Wenders maakt er een karakterstudie van. Hirayama is namelijk een enigmatisch personage, een zen-intellectueel die houdt van literatuur en muziek. Je vraagt je af waarom deze intelligente man dit beroep uitoefent. Wenders geeft ons een beetje inzicht in zijn verleden, maar Hirayama blijft een mysterie. Dat maakt hem tegelijkertijd fascinerend, vooral omdat hij op een serene manier vertolkt wordt door de Japanse veteraan Kōji Yakusho, die terecht de prijs voor de beste acteur in Cannes kreeg. Brave, lieve, rustige arthouse die je een goed gevoel geeft.

‘Perfect Days’ speelt vanaf 29 november in de zalen.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer