© Yves Adams Vilda

Politiek getouwtrek over fusiegemeente Zwijndrecht, Beveren en Kruibeke: komt die bij Antwerpen of Oost-Vlaanderen?

Tot welke provincie zal de nieuwe fusiegemeente tussen Zwijndrecht, Beveren en Kruibeke behoren: Antwerpen of Oost-Vlaanderen? De vraag leidt tot veel discussie tussen de betrokken spelers. Voor Vlaams minister van binnenlands bestuur Gwendolyn Rutten (Open VLD) is het duidelijk: "Ik wil de mening van de inwoners respecteren, en zij verkiezen Oost-Vlaanderen."

Kruibeke en Beveren behoren nu tot Oost-Vlaanderen, Zwijndrecht hoort bij de provincie Antwerpen, maar na de fusie tussen de drie gemeenten zal er een keuze gemaakt moeten worden voor een van de provincies. Het Vlaams Parlement zal die knoop moeten doorhakken en beide provincies argumenteren nu waarom zij de beste keuze zijn.

Antwerpen want...

Het Antwerpse provinciebestuur wil dat de toekomstige fusiegemeente bij hen komt, want dat is belangrijk voor de haven, zegt gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA). "Wij hebben al enkele bezorgdheden ontvangen over de eenheid van de haven, zeker op het vlak van veiligheid. Dat wordt best binnen één gebied gehouden. Uit adviezen van onder andere de politie en de brandweer horen we dat alles best bij de provincie Antwerpen blijft."

Voor de veiligheid in de haven is het beter dat de fusiegemeente bij Antwerpen komt

Luk Lemmens, gedeputeerde provincie Antwerpen

"Er zijn ook 45 grote bedrijven op het grondgebied van Zwijndrecht. Als de gemeente niet meer bij onze provincie hoort, betekent dat dat we 2,6 miljoen euro inkomsten kwijtspelen aan bedrijfsbelastingen", zegt Lemmens nog. Op 13 december wordt het advies van de provincie besproken op de provincieraad.

Stephan Vanfraechem van Alfaport, de werkgeversorganisatie in de haven, bevestigt dat het voor de haven beter is als er eenheid is. "Voor ons bestaat er geen haven op linker- en rechteroever. Het is gewoon de haven van Antwerpen, en we zijn al langer vragende partij voor één set van regels voor de hulpdiensten en één manier van vergunningen aanvragen bijvoorbeeld. Deze fusie biedt een kans om meer eenheid van beheer en van commando te realiseren, en om meer duidelijkheid te creëren voor de bedrijven."

...of toch beter Oost-Vlaanderen

De gouverneur van Oost-Vlaanderen, Carina van Cauter, ziet het anders. Zij wil dat de fusiegemeente bij Oost-Vlaanderen komt. Op dit moment zit de haven ook al verdeeld over de twee provincies, en dat geeft geen problemen, zegt ze. 

"Wat veiligheid betreft, hoor ik alleen maar positieve signalen van op het terrein. Namelijk dat de snelste en de meest adequate hulp geleverd wordt vanuit Oost-Vlaanderen, ook in het industriegebied in Zwijndrecht. Het gaat sneller over de weg dan over het water. Ook van de politie en het gerecht hoor ik alleen maar positieve signalen over de samenwerking."

De gemeenten willen naar Oost-Vlaanderen, wie zijn wij dan om anders te beslissen

Gwendolyn Rutten (Open VLD)

Vlaams minister van binnenlands bestuur Gwendolyn Rutten (Open VLD) pleit ook in het voordeel van Oost-Vlaanderen. "Ik kan daar heel erg duidelijk over zijn. Ik stel vast dat de betrokken gemeenten alle drie graag naar Oost-Vlaanderen willen, wie zijn wij dan hier in Brussel om iets anders te beslissen?"

Ook het argument over de veiligheid van de haven is niet overtuigend voor Rutten. "Dat zou dan impliceren dat het vandaag niet veilig is, want nu is het ook grensoverschrijdend. De haven van Antwerpen werkt ook samen met de haven van Zeebrugge, en ik heb ook nog niet horen pleiten om Zeebrugge bij Antwerpen te voegen", lacht ze.

Protest

Heel wat inwoners van Zwijndrecht blijven intussen proberen om de geplande fusie tegen te houden. Zo diende Burgerbeweging Hart Voor Zwijndrecht een klacht in bij het Agentschap Binnenlands Bestuur. Ze heeft die juridische actie woensdagmiddag kracht bijgezet door de klacht, met meer dan 500 handtekeningen van ontevreden Zwijndrechtenaren, te tonen aan het gemeentehuis. 

BEKIJK - "Het journaal" trekt naar de markt in Kruibeke: "Antwerpen, daar horen wij niet bij":

Videospeler inladen...

Meest gelezen