COP28

België zonder standpunt naar klimaattop

© belga

Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) weigert een compromis rond het Belgische standpunt voor de COP28.

Wim Winckelmans

‘Dat minister Demir niet naar de klimaattop gaat, is geen fundamenteel probleem. Het probleem is dat ze de ministers die er wel moeten zijn, omdat ze België vertegenwoordigen, continu het werk onmogelijk maakt door elke nationale en Europese positie af te schieten.’ Op het federale niveau wordt gezucht na de zoveelste discussie over de Belgische standpunten in de klimaatdiplomatie.

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) heeft laten weten niet akkoord te gaan met een voorstel van Belgisch standpunt voor de COP28 in Dubai. Er is vooral discussie over wat een van de speerpunten moet worden van de klimaatconferentie. Het gaat dan over de doelstelling om de hoeveelheid hernieuwbare energie te verdriedubbelen tegen 2030 en de energie-efficiëntie te verdubbelen. Die ambities staan al in het akkoord dat de Verenigde Staten en China in de aanloop naar de COP hebben gesloten, en staan ook in de Europese Raadsconclusies voor die top.

Voor alle duidelijkheid: voor België hebben die ambities geen gevolg. De Europese klimaatplannen zijn al ambitieus genoeg om die cijfers te halen. Ook aan de Belgische doelstelling hoeft in principe niets te veranderen. De bedoeling is dat andere continenten zich even zwaar engageren als Europa.

Geen getallen

Het kabinet-Demir heeft woensdagnamiddag verklaard toch niet akkoord te kunnen gaan met de voorliggende tekst, die al een vage versie is van de Europese en de Amerikaans-Chinese. Het wil daarin ook een verwijzing naar nucleaire energie, ook al staat in het Europese standpunt reeds een passage over het respect ‘voor de energiemix van elk land’. Dat was een toegift aan Frankrijk, dat een uitgebreid park nucleaire centrales heeft.

Demir wil vreemd genoeg ook een passage schrappen waarin staat dat ‘België als lid van de EU gebonden is door de Europese posities op basis van Raadsconclusies voor COP 28’. En Vlaanderen blijft zich ook verzetten tegen het compromis dat op de vorige klimaattop is gesloten rond een fonds voor klimaatschade.

Het kabinet-Demir zegt zich uit voorzichtigheid te verzetten tegen het opnemen van eender welk getal in het Belgische standpunt, ook al lijkt dat op het eerste gezicht geen gevolgen te hebben voor Vlaanderen. Maar de ­gevraagde aanpassingen dreigen België helemaal onbetekenend te maken. Uiteraard is ons land ­gebonden aan de Europese spelregels. Een moeizaam bereikt compromis van een jaar geleden ter discussie stellen, heeft weinig zin.

Hoe dan ook is het niet België dat in Dubai onderhandelt. Dat gebeurt op het niveau van de ­Europese Unie. Wel vinden meer en meer bedrijven de weg naar de klimaattoppen. Volgens het kabinet van premier Alexander De Croo (Open VLD) is dat ook een belangrijk aspect bij de toppen: een samenkomst waar innovatieve technologieën voorgesteld worden.

Het is niet voor het eerst dat Demir niet akkoord gaat met teksten van de Belgische klimaat­diplomatie. Het kwam haar al eerder op kritiek te staan.