Milieuactivist Wouter Mouton kleeft zich vast aan Wetstraat voor ambtswoning van premier De Croo

Milieuactivist Wouter Mouton heeft zich donderdagmiddag even voor 12 uur vastgelijmd aan het wegdek in de Wetstraat, ter hoogte van de ambtswoning van premier De Croo.

jvh
Bron: BELGA

De man wil met zijn actie de aandacht vestigen op de start van de klimaatconferentie COP26. Rond zijn hals draagt hij een slabbetje, een verwijzing naar wat hij het gezever van politici rond het klimaat noemt. Politie en brandweer kwamen ter plaatse, en na een twintigtal minuten werd de man losgemaakt van het wegdek en meegenomen.

“Vandaag start de flop 28, ik bedoel de COP 28”, zegt Mouton. “Ook nu weer lijkt de kans groot dat de aanwezige tienduizenden ministers en medewerkers er niet in zullen slagen om een afdoende antwoord te bieden op de snel verergerende ecologische multicrises. Al jarenlang is er sprake van ‘de COP van de laatste kans’ en deze is daar geen uitzondering op.”

“Met de schijnwerpers op Palestina en Oekraïne is ook in België de interesse niet superhoog voor het klimaat”, aldus Mouton. “Eén van de vragen is hoe we dit weerspiegeld zullen zien in de speeches en intenties van onze 170 aanwezige landgenoten en de premier. Vorig jaar vond die het nodig de helft van zijn vijf minuten spreektijd te wijden aan het blameren van activisten. Ik ben erg benieuwd of hij dit jaar wel genoeg inhoud heeft om vijf minuten vol te kunnen praten over het Belgische klimaatbeleid. Van Vlaams minister Zuhal Demir zal het niet komen, zij blijft thuis. Het was nochtans haar beurt.”

De Brugse milieuactivist is niet aan zijn eerste actie toe. Een tweetal weken kreeg hij van de Brugse correctionele rechtbank opschorting van straf omdat hij zich in juli 2022 in het Groeningemuseum had vastgelijmd aan de glazen wand voor het schilderij ‘Madonna met kanunnik Joris van der Paele’.

© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer