Pakistan werd vorig jaar getroffen door uitzonderlijke overstromingen. Een loss & damage-fonds zou voor hen toen heel nuttig zijn geweest.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Staande ovatie voor fonds voor klimaatschade op COP28: "Historisch en fenomenaal snel operationeel"

Op de klimaattop in Dubai (COP28) is het "loss & damage"-fonds officieel in gang gezet. Het fonds verzamelt geld om klimaatschade of verliezen in arme landen te compenseren. Het gaat om een historische beslissing, die onthaald werd op een staande ovatie van de bijna 200 aanwezige landen. Het is, op de openingsdag, meteen een goede start van COP28. 

Het loss & damage-fonds (fonds voor verlies en schade) was de grote trofee van de vorige klimaatconferentie, COP27 in Sharm-el-Sheikh. Er werd toen een akkoord gevonden over het principe om het nieuwe fonds op te richten, maar de praktische uitwerking moest nog volgen. Er vonden daarover gesprekken plaats in de aanloop naar deze COP. Zo werd o.a. beslist dat de Wereldbank het fonds voorlopig zou gaan beheren.

De verschillende deelnemende landen bespraken het onderwerp al op de openingsdag, met succes. En het ging heel snel, blijkbaar. Het fonds werd officieel in werking gesteld.

COP-voorzitter Sultan Ahmed al-Jaber was er als de kippen bij om het goede nieuws in de verf te zetten: "Ik feliciteer de partijen met deze historische beslissing", zei hij. "We hebben vandaag een bladzijde geschiedenis geschreven. De snelheid waarmee we het hebben gedaan, is ongezien, fenomenaal en historisch." 

Dit is fenomenaal en historisch

COP-voorzitter Sultan Ahmed al-Jaber

Volgens de net aangenomen tekst zal de Wereldbank het fonds de eerste 4 jaar beheren. Er was ook discussie over wie ging moeten bijdragen en hoeveel. Rijke landen, met de VS op kop, wilden niet verplicht worden om te betalen. Zij drongen erop aan om meer landen op te nemen in de lijst van donateurs. Er is nu sprake van vrijwillige bijdrages. 

Eerste geld komt binnen: 100 miljoen dollar van Duitsland

Het fonds wordt vanaf 2024 meteen operationeel. Meteen kwamen mededelingen binnen van landen die een bijdrage leveren: de Verenigde Arabische Emiraten legden als gastheer meteen 100 miljoen dollar op tafel. Duitsland belooft hetzelfde bedrag, terwijl de Britten zowat 70 miljoen euro bijdragen. 

Vlaanderen geeft geen extra klimaatsteun. De woordvoerder van Vlaams minister Zuhal Demir, Andy Pieters, wijst erop dat Vlaanderen elk jaar 17 miljoen euro doneert voor klimaatprojecten, onder meer voor investeringen in klimaatadaptatie (om armere landen toe te laten zich beter te wapenen tegen de nieuwe realiteit, red.) "Bovendien geeft de federale overheid elk jaar ook al 100 miljoen, eigenlijk geld dat voor 60 procent van de Vlamingen komt." 

Historische beslissing die 30 jaar muurvast zat

Kiki Berkers van 11.11.11

Kiki Berkers van 11.11.11, die aanwezig is op de klimaatconferentie in Dubai, is tevreden met de opstart van het nieuwe schadefonds. "Een historische beslissing die 30 jaar muurvast zat", klinkt het.

"De grootste gevolgen (van de klimaatverstoring, red.) treffen vooral de mensen en landen die er het minst verantwoordelijk voor zijn. ​De oprichting van het fonds waarbij rijke, vervuilende landen bijdragen, zorgt voor meer klimaatrechtvaardigheid. Nu moeten de middelen volgen." 

Meest gelezen