Enorme pro-Russische letters Z en V geplaatst voor Amerikaanse ambassade in Moskou

Aan de Amerikaanse ambassade in Moskou zijn reusachtige letters Z en V verschenen. Die letters gebruikt het Russische leger en zijn een belangrijk symbool voor de inval in Oekraïne. Het is niet duidelijk wie de letters daar heeft geplaatst.

gli
Bron: BELGA

Het Russische leger gebruikt de letters als teken van herkenning voor de Russische tanks en pantservoertuigen die Oekraïne binnenvielen in februari 2022. Sindsdien verschijnen ze regelmatig op posters en televisie en gebruiken aanhangers van het offensief ze om hun steun te betuigen.

© AFP

De Z staat voor “za pobedu” (“voor de overwinning”), terwijl de V staat voor “sila v pravde” (“de macht ligt in de waarheid”). In het verleden hebben Russische nationalistische activisten verlichte slogans op de gevel van de Amerikaanse ambassade geprojecteerd of andere acties georganiseerd.

Verschillende westerse landen hebben ervoor gekozen om de straten waar Russische ambassades liggen een andere naam te geven als steun voor Oekraïne. In Washington bijvoorbeeld is de straat waar de Russische ambassade ligt, hernoemd naar oppositielid Boris Nemtsov, die in 2015 vlakbij het Kremlin werd vermoord.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer