Gemeenten

Gemeente Anderlecht laat religieuze symbolen toe

© Elke Pannier

De gemeente Anderlecht heeft een motie goedgekeurd die werknemers toelaat om religieuze of filosofische symbolen te dragen.

belga eb

In de gemeente Anderlecht worden religieuze symbolen op de werkvloer toegelaten. Dat is beslist na een woelige discussie van anderhalf uur. De motie die Ecolo-Groen donderdagavond had ingediend om het dragen van levensbeschouwelijke tekenen toe te staan in de administratie, is weliswaar in haar oorspronkelijke versie niet goedgekeurd geraakt. Na een verhit debat is de gewijzigde versie van de tekst, die werd voorgesteld door de fractie PS-Vooruit-Engagés, wel goedgekeurd. Ecolo onthield zich bij de stemming, net als Défi. De N-VA stemde tegen.

De gemeenteraad vond plaats achter gesloten deuren. Een aantal gemeenteraadsleden die tegen het toelaten van religieuze symbolen in de gemeenteadministratie waren, zou bedreigingen gekregen hebben. Momenteel is er een verbod op het dragen van religieuze symbolen.

De tekst zoals hij nu is goedgekeurd, wil religieuze symbolen toelaten, ook voor personeel dat in contact staat met het publiek, zolang er geen ‘notie van autoriteit’ mee gemoeid is, aldus fractieleider Lotfi Mostefa (PS). De goedgekeurde versie vraagt ook ‘de hulp van de bevoegde diensten van het Brussels Gewest, zodat zij het kader voor deze toelating in alle gemeenten kunnen organiseren’, aldus burgemeester Fabrice Cumps (PS). Daarnaast komen er volgens de gewijzigde motie opleidingen voor gemeentelijke ambtenaren, ‘om de verandering die binnen de administratie zal plaatsvinden te vergemakkelijken’, benadrukte Mostefa. Over de timing is nog geen duidelijkheid.

Het was de fractie Ecolo-Groen die met de motie het thema van de religieuze symbolen op de werkvloer op de agenda van de gemeenteraad zette. Schepen voor Gelijke Kansen Nadia Kammachi wou hoofddoeken toelaten in alle functies, zowel in de back office als aan het loket. Ze baseerde zich hiervoor op de conclusies van de werkgroep diversiteit van de gemeente, waarin veertig werknemers twee jaar hebben nagedacht over een meer inclusief beleid. In mei formuleerde die werkgroep onder meer de aanbeveling om het verbod op het dragen van religieuze symbolen af te schaffen, als een belangrijke voorwaarde voor een werkelijk gelijkekansenbeleid. Religieuze tekenen verbieden om een neutrale dienstverlening te garanderen, ziet Kammachi als een schijnneutraliteit. ‘Het is tijd om komaf te maken met deze discriminatie’, zei ze daarover aan Bruzz.

Ecolo/Groen zit in Anderlecht mee in het bestuur, met de PS, Vooruit.brussels, Les Engagés en Défi. De motie die Ecolo/Groen had ingediend, zagen de coalitiepartners als een electoraal manoeuvre. Volgens de MR wou de groene fractie zo de goodwill herwinnen die ze in de controverse rond het mobiliteitsplan Good move verloor. Volgens Kammachi moest de fractie op deze manier handelen omdat de conclusies van de werkgroep diversiteit, die van mei dateren, tot hier toe dode letter bleven.