Verwendung weltweit

Op één na warmste herfst sinds begin van metingen, met uitzonderlijk natte en sombere tweede helft

De afgelopen herfst was de op één na warmste sinds het begin van de waarnemingen in 1833. Het was gemiddeld 2,2 graden warmer dan normaal. Dat meldt het KMI bij de start van de weerkundige winter vandaag. De maand november was dan weer veel natter dan normaal.

De herfst van 2023 was er eentje van uitersten. Het seizoen begon met een nieuw absoluut record: de warmste septembermaand sinds het begin van de metingen in 1833. Van 4 tot en met 11 september was er voor het eerst zelfs een hittegolf tijdens de (weerkundige) herfst.

Daardoor was het in september gemiddeld 3,6 graden Celsius warmer dan normaal. Ook oktober was meer dan 2 graden warmer. In november tot slot was het met 7,8 graden maar ietsje warmer dan de normale 7,2 graden.

De gemiddelde temperatuur voor de hele herfst komt daarmee op 13,4 graden. Dat is maar liefst 2,2 graden warmer dan normaal. Daarmee is de herfst van 2023 de op één na warmste sinds de start van de metingen. Enkel in 2006 was de herfst nog een halve graad warmer (13,9 graden).

De herfst telde ook 32 lentedagen (dagen waarop het 20 graden of meer is), 10 zomerdagen (dagen waarop het 25 graden of meer is) en 6 tropische dagen (dagen waarop het 30 graden of meer is). Ook dat zijn recordwaarden. 
 

Natte en sombere 2e helft

Na een droge start van de herfst is het vanaf midden oktober veel meer beginnen te regenen en werd het somberder. Sinds 16 oktober heeft het 40 dagen geregend, sindsdien is er in Ukkel 202,6 millimeter neerslag gevallen. Ook dat zijn twee records.

Vooral in november heeft het veel geregend. In Ukkel heeft het maar liefst 26 dagen geregend, in totaal viel er 132,3 millimeter neerslag. Maar op sommige plekken nog veel meer. In Diksmuide bijvoorbeeld viel er in november 274,8 millimeter regen. Dat is bijna drie keer meer dan normaal.

Ook de zon hebben we sinds midden oktober amper nog gezien. Sinds 16 oktober heeft de zon (in Ukkel) maar 69 uur geschenen. Dat is minder dan het vorige record uit 2010 (75 uur) en veel minder dan normaal (118 uur). 

Met september en de eerste helft van oktober erbij was de herfst uiteindelijk iets zonniger dan gemiddeld (339 uur in plaats van 332 uur normaal.)

Meer informatie in het klimatologisch overzicht van het KMI.

Meest gelezen