Israëlische soldaten in een militaire voertuig aan de grens met Gaza
2023 Anadolu Agency

New York Times: "Israël was al een jaar op de hoogte van de plannen van Hamas"

Israël was al een jaar op de hoogte van de plannen van Hamas om een grootschalige terroristische aanval uit te voeren op Israëlisch grondgebied. Dat schrijft de Amerikaanse krant The New York Times na onderzoek. Het plan kreeg de codenaam "De muur van Jericho", maar het leger dacht dat de aanval "te hoog gegrepen was" voor Hamas.

The New York Times heeft documenten, e-mails en interviews kunnen inkijken waaruit blijkt dat Israëlische overheidsmedewerkers het aanvalsplan van de Palestijnse terroristische organisatie Hamas al een jaar lang kenden. Het 40 pagina's tellende plan, dat de bijnaam "De muur van Jericho" kreeg, stippelt stap voor stap uit hoe de aanval op 7 oktober zou verlopen (en uiteindelijk ook verliep).

Grote oefening

Een exacte datum voor de verrassingsaanval staat niet in het document, maar het beschrijft wel de methodische aanpak waarbij Hamasstrijders de verschillende versterkte posities rond de Gazastrook zullen overmeesteren. "Hamas heeft de blauwdruk met schokkende nauwkeurigheid gevolgd", zo schrijft de krant. 

"Het document beschrijft hoe een spervuur van raketten het begin van de aanval zou inluiden, gevolgd door drones die beveiligingscamera's en automatische machinegeweren aan de grens uit moeten schakelen. Er staat zelfs beschreven hoe gewapende mannen met paragliders Israël zouden binnenvliegen. Dat alles gebeurt ook op 7 oktober", staat er.

BEKIJK - Israëlisch leger verspreidt beelden van de moordtocht van Hamas:

Videospeler inladen...

Drie maanden voor de bewuste aanval zouden Israëlische inlichtingendiensten bovendien hebben gewaarschuwd dat Hamas een grote oefening uitvoerde. Die oefening volgde precies de stappen zoals die ook in het plan beschreven staan.

Aan The New York Times vertellen bronnen dat het plan duidelijk stelde dat de aanval van Hamas "het begin zou zijn van een oorlog", en niet "zomaar een inval in een dorpje".

BEKIJK - "Het is heel bijzonder dat dit nu uitlekt. Iemand heeft daar belang bij, maar we weten niet wie", legt Björn Soenenss uit in "VRT NWS laat":

Videospeler inladen...

Gevoelige informatie

In "De muur van Jericho" wordt niet alleen de aanval beschreven, maar het document bevat ook gevoelige informatie over het Israëlische leger. Hierdoor had Hamas gedetailleerde kennis over het aantal militairen op specifieke legerbases. Dit roept de vraag op of er informatie is gelekt uit de veiligheidsdiensten.

Het plan circuleerde onder Israëlische militaire leiders en inlichtingendiensten. Israëlische militaire medewerkers noemden het plan van Hamas echter "te hoog gegrepen" en dachten dat het te moeilijk was om uit te voeren. "Ik weerleg ten stelligste dat dit scenario denkbeeldig is", schreef een analist bijvoorbeeld in een e-mail.

Het is onduidelijk of premier Benjamin Netanyahu of andere politieke topleiders het document ook hebben gezien. Het Israëlische leger wou niet reageren op de bevindingen van The New York Times.

Meest gelezen