FLEMAL

Studenten psychologie en orthopedagogiek eisen duidelijkheid over verplicht extra stagejaar: "Wij willen onze toekomst plannen"

In een open brief aan minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) vragen studenten klinische psychologie en klinische orthopedagogiek duidelijkheid over het extra stagejaar in hun masteropleiding dat vanaf volgend jaar in het leven wordt geroepen. Het plan ligt al een tijdje op tafel, maar details over de stageplaatsen en de verloning ontbreken nog.

Studenten klinische psychologie en klinische orthopedagogiek die vanaf dit jaar afstuderen, moeten een extra stagejaar volgen. Een zogenoemd "supervisiejaar" waarin ze onder begeleiding hun aangeleerde competenties kunnen oefenen. Maar hoe dat stagejaar er precies zal uitzien, weten ze nog niet. Details over de stageplaatsen en de verloning ontbreken nog.

In een open brief vragen ze duidelijkheid aan federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). "We vingen via via en in de wandelgangen wel al wat op, maar een infomoment over het extra jaar was er nog niet", zegt Maxine de Beukelaar, studente aan de Universiteit Gent én een van de schrijvers van de brief.

Zij vindt het extra jaar op zich wel een goed idee, maar hekelt de onduidelijkheid. "Door het feit dat alles pas last minute wordt medegedeeld, kunnen wij geen plannen maken voor volgend jaar", zegt ze in "De wereld vandaag" op Radio 1.

De studenten hebben nog heel wat vragen. Worden ze betaald of niet tijdens dat stagejaar? Kunnen ze een erkenning krijgen als ze dat extra jaar toch niet volgen? Zijn er voldoende stageplaatsen? "Er zouden ook niet voldoende stagebegeleiders zijn", voegt De Beukelaar in "De wereld vandaag" er nog een bezorgdheid aan toe. "We kregen een lijst van zo'n 90 begeleiders, maar er zijn veel meer studenten."

Extra stagejaar schrappen?

Het kabinet van minister Vandenbroucke laat in een reactie aan onze redactie weten dat de studenten binnenkort duidelijkheid krijgen. Het gaat om een betaalde stage en er zijn voldoende stagebegeleiders, luidt het ook nog.

Te laat, vindt De Beukelaar, en ze is niet de enige met dat standpunt. "Wij wijzen er u op dat een aantal mensen hun stage reeds aan het afronden zijn, dat zij reeds contracten aangeboden krijgen. Wij willen onze toekomst plannen. Een verplichte stage halverwege het jaar communiceren is dan ook schromelijk te laat en incorrect", luidt het in de open brief aan minister Vandenbroucke.

De ondertekenaars van de open brief pleiten er dan ook voor om het extra stagejaar te laten vallen voor de studenten die dit jaar afstuderen.

Meest gelezen