Oud-topambtenaar moet voorlopig genoegen nemen met minimumpensioen

© BELGA

Een oud-topambtenaar van de Kamer krijgt nul op het rekest van de Raad van State. Ze wilde daar afdwingen dat haar volledige pensioen – omstreden pensioenextra’s incluis – zou blijven doorbetaald worden.

Arnout Gyssels

De riante som van 633.656,12 euro wil de Kamer terug van E.D.P. (72), de voormalige griffier van het parlement. Dat is het volledige bedrag aan omstreden pensioenextra’s dat de vrouw heeft gekregen sinds ze afzwaaide in 2016. Maar ondertussen is ook de Federale Pensioendienst (FPD) aan een invordering begonnen. Dat gebeurde door haar maandelijkse pensioen van 6.409,65 euro bruto per maand te herleiden tot het minimum van 1.569,60 euro. De oud-ambtenaar trok naar de Raad van State om zich tegen die inhouding te verzetten. Voorlopig met weinig succes.

LEES OOK. Siegfried Bracke eist via gerecht beruchte pensioenbonus op: “Kamer heeft eindeloze reeks fouten gemaakt”

E.D.P. wil dat haar volledige pensioen weer gestort wordt tot er een finaal arrest komt in haar zaak. Ze argumenteert dat ze als alleenstaande in financieel nauwe schoentjes dreigt terecht te komen zolang de inhouding overeind blijft en dat ze zelfs gedwongen zou zijn om haar huis te verkopen. De Raad van State heeft die hoogdringendheid verworpen: de vrouw heeft zelfs met het bescheiden pensioen voldoende om rond te komen. Ze zal moeten wachten tot de zaak ten gronde behandeld is.

Tegenoffensief

De zaak van E.D.P. is een van de vele die aangespannen zijn in de nasleep van het pensioenschandaal in de Kamer. Acht voormalige hoge ambtenaren streken tussen 2003 en 2022 bijna 5,9 miljoen euro te veel pensioen uitbetaald. Ook voormalige Kamervoorzitters zaten in hetzelfde schuitje. Voor de meesten kwam de ontdekking te laat, maar Herman De Croo (Open VLD) en Siegfried Bracke (N-VA) moesten hun extra’s terugbetalen.

De Croo stortte prompt 210.000 euro terug, iets waar hij intussen spijt van heeft. Al was het maar omdat hij altijd belastingen heeft betaald op die stortingen. Bracke wilde zijn 126.000 euro niet teruggeven en begon een juridisch tegenoffensief. “De Kamer heeft een eindeloze reeks fouten gemaakt en rechtsprincipes geschonden.”

(Lees verder onder de foto)

Siegfried Bracke (N-VA)© Kris Van Exel

De hele kwestie kwam aan het licht toen aan de top van de administratie nieuwe mensen kwamen en een oud-ambtenaar zijn extra uittredingsvergoeding aanvroeg. Het hele systeem bleek onwettig, omdat het in achterkamertjes werd opgezet en nooit door de Kamer werd goedgekeurd. Wie het systeem precies uitdacht is nog altijd onduidelijk. Bovendien zouden sommigen dankzij de extra’s boven het absolute wettelijke maximum voor hun pensioen uitkomen. En dat zogenoemde Wijninckx-plafond is al best gul met 7.813,40 euro bruto per maand.

Hoe het nu precies zal aflopen in de zaak van E.D.P. en anderen is koffiedik kijken. Juridische adviezen die de Kamer inwon, spreken elkaar tegen en de Kamer bleek ook weinig kritisch naar de eigen boekhouding te kijken. Jaar na jaar werden de pensioenextra’s voor oud-Kamervoorzitters goedgekeurd in de begroting. De extra’s voor de ambtenaren zaten beter verstopt.

Bovendien zijn er oud-ambtenaren die meer succes hebben in het aanvechten van de inhoudingen van de Federale Pensioendienst. In augustus lekte uit dat twee voormalige collega’s van E.D.P. meer succes hadden bij de rechter in kort geding in Brussel. Die oordeelde dat ze de volle pot zouden blijven krijgen tot hun zaak ten gronde zou worden behandeld.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen