AP
Volledig scherm
© AP

Dode in Duitsland en lawinegevaar in Oostenrijk: hevige sneeuwval zorgt voor heel wat hinder in Europa

De verkeerschaos door de hevige sneeuwval in het zuiden van Duitsland heeft volgens de media een eerste dodelijk slachtoffer geëist. Het vliegverkeer op de luchthaven van München is dan weer tijdelijk opgeschort door de slechte weersomstandigheden. Tot nu toe zijn ongeveer 320 van de 760 geplande vluchten geannuleerd. Ook Oostenrijk, Zwitserland en het Schotse Glasgow worden getroffen door ijzige kou en sneeuwval. In het westen van Oostenrijk wordt gewaarschuwd voor groot lawinegevaar en verkeersproblemen.

  1. De Croo zoekt Europese partners om sancties op te leggen aan Israël: “We mogen niet enkel toekijken en grote woorden gebruiken”
    PREMIUM
    99

    De Croo zoekt Europese partners om sancties op te leggen aan Israël: “We mogen niet enkel toekijken en grote woorden gebruiken”

    “Kunnen we met Israël nu gewoon verder als handelspartner? Ik vind van niet.” Premier Alexander De Croo (Open Vld) zegt aan HLN dat hij binnen Europa partners zoekt om het land sancties op te leggen naar aanleiding van de schrijnende situatie in Gaza. “We kunnen niet zomaar toekijken, grote woorden gebruiken en enkel zeggen: ‘Dit mogen we niet laten gebeuren.’” Hoever is hij bereid te gaan? En kan onze premier voldoende landen achter zich scharen?
  2. Hoe ernstig is dreiging van Russisch ruimtewapen? Kolonel Housen: “Hele samenleving platgelegd, zonder miljoenen doden”
    PREMIUM
    106

    Hoe ernstig is dreiging van Russisch ruimtewa­pen? Kolonel Housen: “Hele samenle­ving platgelegd, zonder miljoenen doden”

    Rusland is volgens Amerikaanse inlichtingendiensten vergevorderd in de ontwikkeling van een kernwapen waarmee het in de ruimte vijandige satellieten onklaar kan maken. De impact daarvan zou op militair vlak enorm zijn, maar zo’n kernexplosie in de ruimte veroorzaakt ook een elektromagnetische schok (EMP) die ervoor zorgt dat verkeerslichten, bankautomaten, elektrische auto’s, gps-systemen, je smartphone en zelfs je chauffage niet meer werken. Volgens expert krijgskunde Roger Housen baart vooral dat zorgen: “We zouden terug gekatapulteerd worden naar de tijd van voor het internet.”