Bart De Wever

N-VA wil opkomen in Wallonië, voorzitter Bart De Wever: "Ze moeten bevrijd worden van de PS"

N-VA-voorzitter Bart De Wever wil het debat openen in Wallonië en er met lijsten opkomen. "We hebben ons een beetje voorbereid", zegt hij daarover voorlopig vaag in "De zevende dag". "Ik denk niet dat we daar een massa zetels gaan halen", stelt hij. De Wever wil vooral de boodschap brengen dat er "het klassieke socialisme heerst met een derde betaler, en dat is de Vlaming."

Het Laatste Nieuws bracht dat De Wever met de verkiezingen van juni opkomt met N-VA in Wallonië. Op VRT 1 maakt hij die lijsten niet meteen concreet. N-VA heeft zich voorbereid, klinkt het. De Wever zegt het debat in Wallonië te willen brengen, met Franstalige Vlamingen of Walen op die lijsten.

"Het is niet mijn bedoeling daar door te breken. (...) Ze moeten bevrijd worden van de PS. Dat is klassiek socialisme met een derde betaler, de Vlaming. Dit is de waarheid die niet uitgesproken wordt. We moeten af van transfers. Het huidige systeem houdt ons arm", vervolgt hij.

BEKIJK - Bart De Wever doet zijn visie uit de doeken in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Maakt de N-VA een kans? RTBF-journalist Alain Gerlache stelt dat in 2019 Vlaams Belang ook lijsten had in Wallonië.

"Niemand weet wat confederalisme is in het zuiden. Een debat zou interessant zijn. Het is jammer dat De Wever interviews in Wallonië weigert, terwijl hij perfect tweetalig is. Een gemiste kans. N-VA-lijsten kunnen rechtse kiezers van MR aantrekken, ook proteststemmen die normaal naar het extreemrechtse Chez Nous zouden gaan. Het zou een versterking zijn van de Waalse linkerzijde", oordeelt Gerlache.

Hoe ziet De Wever zijn campagne voor de verkiezingen? "Ik ga voor een centrumrechts beleid om de kiezer van Vlaams Belang duidelijk te maken: ik snap uw boodschap en deel uw frustraties, maar - zeker in België - leidt dit tot niets. Als u op Vlaams Belang stemt, bent u de wegbereider van Vivaldi II."

Ik wil onderhandelen over het confederalisme. Dan ga ik uit het Schoon Verdiep naar Brussel

Hoe ziet hij die Vivaldi II dan tot stand komen? De Wever legt de link met Nederland. "Nederland is een democratie, België is dat niet. In Nederland zou Geert Wilders aan de macht kunnen komen gezien de uitslag. Wallonië is voor 80 procent uiterst links. Die gaan met Vlaams Belang nog niet in één kamer zitten, laat staan dat ze ermee onderhandelen", legt De Wever uit.

"Dat betekent dat als je een Vivaldi II wil maken, er een massief aantal zetels in het zuiden is dat hoopt dat het Vlaams Belang zal scoren: ze doen er toch niets mee. Je kan een Vivaldi II krijgen met een derde van de Vlaamse stemmen."

Hoe plaatst De Wever zichzelf op het schaakbord na de verkiezingen? "Het enige waarover ik nog wil onderhandelen op federaal niveau is het confederalisme", zegt de N-VA-voorzitter.

"Alleen, de kiezer voelt een lange crisis aan. En ja, dat moeten we overbruggen met een noodkabinet, een technocratische en kleine regering. Je moet naar een zware sanering van het budget gaan. Daartoe ben ik bereid. Als dat kan, wil ik élke verantwoordelijkheid opnemen. Dan ga ik uit het Schoon Verdiep (zijnde in Antwerpen waar hij burgemeester is) naar Brussel. Voor iets anders kom ik niet meer."

Meest gelezen