Gouverneur Berx bespreekt met Antwerpse scholen hoe ze best reageren op toenemend antisemitisme tegen Joodse kinderen

Provinciegouverneur Cathy Berx gaat met scholen in Antwerpen overleg plegen over het toenemend aantal gevallen van antisemitisme tegenover Joodse leerlingen. Zo worden kinderen bijvoorbeeld achtervolgd en bespuwd of worden anti-Joodse slogans geroepen of hakenkruizen getekend. Ze vindt ook dat sommige scholen daar niet genoeg aan doen. Antwerps schepen voor Jeugd en Onderwijs Jinnih Beels betreurt dat de gouverneur het overleg met de scholen niet afgewacht heeft om de problematiek aan te kaarten.

"Wat mij zorgen baart, is het toenemend antisemitisme in Antwerpen, waarbij Joodse kinderen worden belaagd en bespuwd" zegt provinciegouverneur Cathy Berx. "Joodse kinderen worden achtervolgd en van alles nageroepen. Maar het gaat ook over een tekening op school die wordt verscheurd en waar "zionist" op wordt gezet, hakenkruizen die worden gezet." De gouverneur gaat nu samenzitten met schooldirecties om de pesterijen in beeld te brengen en te bespreken hoe daar best op gereageerd wordt. 

"Wat ik vooral vaststel, is dat een aantal scholen in de buurt van de Joodse wijk in Antwerpen mogelijk niet omzichtig genoeg omspringen met dergelijke signalen, en daar wil ik luisteren wat er op school leeft, en hoe ze daarmee omgaan. Ik heb ook een aantal concrete gevallen die ik wil bespreken. Ik denk dat we vooral moeten zorgen dat het antisemitisme niet toeneemt, zoals ook het racisme niet mag toenemen" aldus gouverneur Berx.  

Elk kind moet in Antwerpen in rust en vrede kunnen leven
Cathy Berx, Antwerps gouverneur

Ook kinderen van de Joodse gemeenschap moeten in rust en vrede kunnen leven in Antwerpen, vindt de gouverneur. "Een kind is een kind". Daarom vraagt de Antwerpse gouverneur ook aan alle inwoners om in te grijpen als ze iets zien wat niet kan. "Als je ziet dat er op straat dingen gebeuren tegen de Joodse gemeenschap, probeer daar dan niet achteloos aan voorbij te gaan en te zeggen dat antisemitisme echt niet kan. " 

Het was wijs geweest om de dialoog met de scholen eerst af te wachten

Jinnih Beels, schepen voor Jeugd en Onderwijs in Antwerpen

De Antwerpse schepen voor Jeugd en Onderwijs Jinnih Beels (Vooruit) reageert verbolgen op de uitspraken van de Antwerpse gouverneur Cathy Berx. "Het was wijs geweest om de dialoog met de scholen eerst af te wachten vooraleer men de scholen publiekelijk gaat verwijten dat ze niet aan de slag zouden gaan tegen antisemitisme", zegt Beels in "De wereld vandaag".

Beels benadrukt dat elke burger, ook de Joodse Antwerpenaren, zich veilig moeten kunnen voelen in de stad en in het onderwijs. "Voor alle duidelijkheid, ik deel de bezorgdheid van de gouverneur. Elk kind moet veilig naar school kunnen gaan, ongeacht afkomst en geloof. Elk geval van antisemitisme is een geval te veel en alle meldingen van antisemitisme moeten aangepakt worden."

Het feit dat de thematiek in de Joodse wijk harder leeft dan in pakweg scholen in Ekeren of Hoboken, is logisch volgens Beels. "Het gaat over kinderen en jongeren. Je moet dat kaderen voor hen. Je moet hen duidelijk maken dat iedereen welkom is op school, ongeacht afkomst, ongeacht origine en ongeacht de situatie thuis."

Jinnih Beels onderstreept dat er een centraal meldpunt in de stad voor meldingen van racisme. "De afgelopen vijftien jaar hebben we als stadsbestuur ontzettend veel moeite gedaan voor een aanpak van antisemitisme en andere uitingen van racisme. We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat je veilig in onze straten kan voortbewegen en dat je veilig naar school kan gaan. Alleen moeten we ons geen blaasjes wijsmaken en doen alsof er wonderoplossingen zijn."

Meest gelezen