© AFP

Spaanse mediabedrijven eisen 550 miljoen euro van moederbedrijf Facebook wegens oneerlijke concurrentie

Meer dan tachtig Spaanse media hebben Meta, het moederbedrijf van onder meer Facebook en Instagram, maandag aangeklaagd wegens oneerlijke concurrentie. Ze beschuldigen de internetgigant ervan de regelgeving over de bescherming van de persoonsgegevens niet te respecteren.

gjs
Bron: BELGA

De vereniging AMI, die de Spaanse mediabedrijven vertegenwoordigt, zegt dat Meta de Europese wetgeving over gegevensbescherming tussen 25 mei 2018 en 31 juli 2023 “systematisch en op grote schaal” heeft geschonden. 

Die wetgeving bepaalt onder meer dat internetgebruikers hun toestemming moeten geven voor het gebruik van hun gegevens voor gepersonaliseerde reclameboodschappen, maar sociaalnetwerksites van Meta zouden dit niet hebben nageleefd. Dit “stelde de Amerikaanse groep in staat om (...) de verkoop van advertentieruimte aan te bieden op basis van een onrechtmatig verkregen concurrentievoordeel”. Dat ging ten koste van de traditionele media, die zich wel aan de regels hielden, volgens AMI.

Meta “heeft zijn dominante positie op de reclamemarkt opgebouwd door de regelgeving met de voeten te treden”. Dat heeft “duidelijke schade toegebracht aan de Spaanse media en hun levensvatbaarheid in gevaar heeft gebracht”, klinkt het nog.

AMI vertegenwoordigt onder meer het mediabedrijf Prisa, dat eigenaar is van het dagblad El Pais en van de sportkrant AS. Ook Godo (La Vanguardia, Mundo deportivo) en Vocento (ABC) maken deel uit van AMI.

Meta heeft voorlopig niet gereageerd op de klacht van de Spaanse mediabedrijven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer