© Stad Gent

Winterfeesten in Gent schakelen over op herbruikbaar servies, centrale inzamelpunten om chaos te vermijden 

De Winterfeesten in Gent werken dit jaar niet alleen met herbruikbare bekers, maar ook met herbruikbaar servies. Om mogelijke verwarring te vermijden zijn er drie centrale inleverpunten. Bezoekers betalen een waarborg en kunnen die recupereren of schenken aan een goed doel. De Winterfeesten in Gent beginnen donderdag. Er komen tot 2 miljoen bezoekers op af. Het is de grootste eindejaarsmarkt van het land. 

In Gent zullen bezoekers aan de Winterfeesten vanaf deze editie ook herbruikbaar servies krijgen als ze iets bestellen om te eten. Organisator Look I Like heeft, op vraag van de stad, een investering gedaan van bijna 100.000 euro om herbruikbaar materiaal aan te kopen. Eerder werden de herbruikbare bekers ook al uitgerold. Om een nieuwe inleverchaos - zoals tijdens de Gentse Feesten - te vermijden, komen er verspreid over de feestenzone drie inzamelpunten voor al het herbruikbaar materiaal. 

"Er is één beker en er zijn verschillende recipiënten voor eten tijdens deze Winterfeesten. Mensen betalen een waarborg en kunnen die terugkrijgen aan een inleverpunt. Ze kunnen die ook doneren aan vzw "Boven de wolken", een goed doel", verklaart schepen Bram Van Braeckevelt (Groen). Er zijn ook enkele standen die per uitzondering papieren of kartonnen materiaal mogen gebruiken. Wegwerpplastic wordt helemaal geweerd. 

"Meest bezochte eindejaarsmarkt van het land"

De Winterfeesten in Gent starten donderdag en duren drie weken, tot 31 december. Er worden zo'n 2 miljoen mensen verwacht. "Het is zo de meest bezochte eindejaarsmarkt van het land", stelt de schepen. Om te zorgen dat al het herbruikbare materiaal snel en grondig proper gemaakt kan worden, komt er een lokale wasstraat aan Sint-Baafs. 

De Winterfeesten bestaan uit zo'n 150 standjes. De helft van de deelnemers zijn afkomstig uit het Gentse. "De handelaren uit de regio zullen heel herkenbaar zijn door een logo met een draakje. We vinden het erg belangrijk om lokale producten in de markt te zetten, het is een kwaliteitslabel waar mensen op afkomen", zegt Quinten Goekint van Look I Like. Er is opnieuw een rolschaatspiste in de plaats van een ijsbaan. De stad besliste vorig jaar al dat die omschakeling er zou komen, onder meer om energie en kosten te besparen. Er is ook andere randanimatie.

De Winterfeesten vinden plaats in de kuip van Gent, op de Korenmarkt, het Braunplein en het Sint-Baafsplein van 7 tot 31 december. Ze starten elke dag rond de middag en sluiten rond middernacht. Je leest er meer over op de website.  

Meest gelezen