Liers regisseur en acteur Jan Verbist (80) overleden

Lier -

De Lierse acteur en regisseur Jan Verbist (80) is overleden. Hoewel hij geregeld opdook op het kleine scherm als acteur, was hij vooral actief als regisseur.

Tom Vets

Sinds 1964 was Jan Verbist als acteur en regisseur vast verbonden aan het Koninklijk Jeugdtheater in Antwerpen. Daarnaast deed hij talrijke gastregies in binnen- en buitenland. Zo werkte hij o.a. voor het Fakkeltheater, Reizend Volkstheater, NTG en regisseerde hij ruim dertig blijspelen voor het Echt Antwaarps Theater. Hij regisseerde bijna alle Caals & Van Vooren-revues en in de televisiewereld werkte hij als regisseur mee aan Bompa, Drie mannen onder één dak, Chez bompa lawijt, Nonkel Jef en Lili en Marleen.

In 2003 ontving Verbist de Lierse Cultuurprijs. Hij schonk toen de prijs aan minitheater de Spaanse Poort, wat hij mee had gerealiseerd. “Jan is iemand die de mensen kan aansporen tot grote en grootse prestaties”, zei de toenmalige schepen.

Jan Verbist, twintig jaar geleden tijdens een opname van Spoed.© vtm

Verbist, ooit buurman van Adriaan Van den Hoof, stond mee aan de wieg van het Lierse toneellabo Arlecchino. Al in de vroege jaren zestig zorgde hij er mede voor dat het verouderde ingeslapen Lierse toneellandschap een nieuwe impuls kreeg. Vandaar ook de omschrijving ‘labo’: gedurfd, experimenteel, creatief en vernieuwend waren altijd de kernwoorden. Dankzij hem kreeg het toneelleven er een grote uitstraling tot buiten de regio en werd het een bakermat voor veel Vlaams talent. Onder anderen Karel Vingerhoets en Pol Goossen stonden er op de planken.

Op professioneel vlak maakte Jan ook carrière als acteur. Zo speelde hij gastrollen in Spoed, Aspe, FC De Kampioenen, Heterdaad, Witse, Wittekerke, Recht op recht en zo veel meer.

Tien jaar geleden, voor de viering van achthonderd jaar Lierse stadsrechten, werd aan een Lierse canon gewerkt: een verzameling van teksten, kunstwerken, bedrijven, gebeurtenissen, figuren... Verbist was toen met Karel Vingerhoets en Ann Pira verteller van dienst.

Jan was de zoon van schilder en essayist Bert Verbist, die werkte voor uitgeverij Van In en stuwende kracht was achter de befaamde kunstkring Konvent op het begijnhof. Jan was de broer van acteur Jos Verbist, jarenlang artistiek leider van Antigone en als acteur te zien in onder meer Quiz me quick.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER