57 doden in Tanzania door overstromingen en modderstromen na hevige stortregens

In het Afrikaanse land Tanzania zijn al zeker 57 doden gevallen door zware overstromingen en verwoestende modderstromen. De autoriteiten melden ook 85 gewonden en vrezen dat het aantal doden nog zal stijgen. In buurland Zambia zijn zeven mijnwerkers omgekomen nadat een kopermijn was ingestort.

Huizen, wegen en bruggen zijn vernield in het noorden van Tanzania. Ze worden meegesleurd door de kracht van grote modderstromen. Mensen staan soms tot hun middel in de modder. Vooral de stad Katesh, in het noorden van het land, wordt geteisterd.

De grote boosdoener zijn zeer intense stortregens afgelopen weekend. Bij dit soort regenval valt er een enorm hoog debiet water op korte tijd. Die stortregens zijn een gevolg van El Niño, een weerfenomeen dat extreem weer kan veroorzaken.

El Niño? Het is een natuurlijk fenomeen dat gemiddeld om de 2 tot 7 jaar terugkeert. Meestal duurt het 9 tot 12 maanden. Eenvoudig uitgelegd wordt bij een El Niño het water in de oostelijke Stille Oceaan - door bepaalde windpatronen - warmer dan gemiddeld, waardoor allerlei weerpatronen in gang worden gezet. Onderzoekers verwachten dat El Niño de wereldwijde temperatuur naar een recordhoogte kan stuwen, dit jaar nog of volgend jaar. Tot nu toe was 2016 wereldwijd het warmste jaar ooit - het jaar van de vorige El Niño.

President Samia Suluhu Hassan keert intussen vroeger terug uit Dubai, waar dit jaar de klimaatconferentie wordt gehouden, om de reddingsacties in Tanzania mee te coördineren. 

"Ik heb opdracht gegeven om alle inspanningen te richten op het redden van degenen die bij deze tragedie betrokken waren en om meer doden te voorkomen. Ik heb ook ambtenaren van het ministerie van Mijnbouw gevraagd om te onderzoeken wat er in dit berggebied gebeurt", aldus de president.

BEKIJK - Modderstromen sleuren huizen mee, straten staan blank:

Videospeler inladen...

Ook in andere landen tientallen doden

Zware overstromingen veroorzaakt door El Niño hebben al het leven gekost aan honderden mensen in Kenia, Somalië en Ethiopië. In Kenia alleen al zijn 142 mensen omgekomen sinds de start van de stortregens in oktober.

Ook Zambia, een buurland van Tanzania, is getroffen door zware regenval. In Chingola is een illegale kopermijn door modderstromen ingestort. Daarbij zijn zeker zeven mijnwerkers overleden. Reddingswerkers zoeken naar zeker 30 anderen die nog vermist zijn.

"Het is zeer jammer wat er hier is gebeurd", zegt een mijnwerker. "Ik werk hier al zeven jaar zonder problemen en helaas is het nu fout gelopen."

BEKIJK - Graafmachines proberen zoveel mogelijk aarde uit de mijn te krijgen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen