Links: Lies Van Roy (22) vandaag. Rechts: De betreurde Gert Van Roy, met zijn dochter.© rr

Lies (22) diende klacht in tegen “respectloze” rechter die haar verbood brief voor te lezen aan haar overleden vader, maar die krijgt geen gevolg

Antwerpen -

De klacht van nabestaanden van de brutaal vermoorde Gert Van Roy tegen een rechter wordt geklasseerd. Die rechter weigerde dat de dochter van het slachtoffer een brief voorlas voor haar vader.

Stefan Laenen

Nabestaanden van de vermoorde Gert Van Roy legden eerder dit jaar klacht neer tegen een rechter. De dochter en de broer van Van Roy werden naar eigen zeggen bijzonder bruut bejegend door een rechter van de strafuitvoeringsrechtbank. De Hoge Raad voor Justitie verklaart de klacht gegrond, maar geeft er verder geen gevolg aan.

Gert Van Roy werd in de zomer van 2001 vermoord door drie mannen. Eén van hen is al vrij. Een tweede mag de gevangenis overdag verlaten, en dreigt volgend jaar volledig vrij te komen. Een vooruitzicht waar de nabestaanden zich fel blijven tegen verzetten. Dochter Lies was op het moment van de feiten een baby. Vandaag is ze een studente van 22 die in de rechtbank een brief aan haar vader wilde voorlezen. Een rechter verhinderde dat.

LEES OOK. “Soms droom ik dat je wel kon ontsnappen”: Lies (22) krijgt eindelijk de kans om brief aan vermoorde vader voor te lezen die rechter niet wilde horen

“Het ging ons niet om die ene keer. De rechter in kwestie behandelde ons bij elke zitting totaal respectloos”, reageert Leo Van Roy, de broer van het slachtoffer, teleurgesteld. “Het is sowieso emotioneel al zwaar om oog in oog te staan met de moordenaars van je broer, maar zij maakt er voor ons nog meer een nachtmerrie van. Helaas zijn wij ondertussen noodgedwongen vaste klanten in de strafuitvoeringsrechtbank. De tientallen zittingen met andere rechters verliepen wel sereen.”

Baby

Zo wilde de rechter weten wie Lies was, en wat ze kwam doen. De Hoge Raad voor Justitie oordeelt nu dat de rechter niet de intentie had om onbeleefd te zijn. Ze herkende de dochter van Van Roy niet uit eerdere zittingen.

LEES OOK. Lies (22): “Als kind dacht ik dat mijn papa aan een ziekte gestorven was. Toen ik me vragen begon te stellen, vertelde mama de verbloemde waarheid”

“Hier wordt een loopje met de waarheid genomen”, reageren de nabestaanden. “Mijn nichtje kreeg het woord en werd na enkele zinnen brutaal onderbroken met de vraag wie ze was en wat ze daar kwam doen. De rechter ging bovendien nog een stap verder door te stellen dat mijn nichtje geen slachtoffer of burgerlijke partij kon zijn omdat ze nog een baby was op het moment van de feiten. Dan sta je daar…”

Zowel Leo Van Roy als zijn nichtje Lies betreuren het dat ze zelf nooit persoonlijk zijn gehoord door de Hoge Raad, evenmin als andere aanwezigen op die zitting.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER