Stakingen bij Vlaamse openbare diensten deinen uit, hinder voor scheepvaartverkeer nog toegenomen

© pdv

Het scheepvaartverkeer van en naar de Vlaamse havens is ook dinsdag nog altijd verstoord als gevolg van vakbondsacties die maandag van start gingen. Dinsdagmiddag wachten zo’n 50 schepen in het ankergebied voor de kust, het dubbele van normaal, zegt het Agentschap maritieme dienstverlening en kust (MDK) in een jongste update. Ook elders breken er stakingen uit, klinkt het bij ACV Openbare Diensten. Bevoegd minister Gwendolyn Rutten (Open VLD) heeft de betrokken vakbonden gebeld en plant dinsdagnamiddag overleg met hen.

gjs

De vakbondsactie startte maandag bij de sluizen in Vlaanderen, uit onvrede met de hervorming van het Vlaamse ambtenarenstatuut. In de namiddag breidde de actie uit naar de havens en ook dinsdag is de scheepvaart nog altijd verstoord.

“De redeboten in Vlissingen hebben maandagavond wel een tijdlang gewerkt. Om 1.30 uur hebben ze het werk opnieuw neergelegd. Ook de dagploeg van deze redeboten is vanochtend opnieuw aan de slag gegaan. De beloodsing ter hoogte van Vlissingen kan dus voorlopig doorgaan”, zegt MDK. Schepen kunnen zich aanmelden via de noordelijke loodspost voor de Nederlandse kust.

LEES OOK. Sluiswachters doen de deuren dicht: “We willen meer respect en betere communicatie” (+)

“De beloodsing van de westelijke loodspost ter hoogte van Oostende ligt daarentegen stil omdat er verminderde dienstverlening is in de verkeerscentrale van Zeebrugge. Sommige aanvaarroutes naar Zeebrugge en Vlissingen zijn dus om veiligheidsredenen stilgelegd. Ook de LNG-vaart van/naar de haven van Zeebrugge is gestremd”, aldus MDK.

“Gijzeling”

Alfaport Voka, de werkgeversvereniging van de Antwerpse haven, betreurt “de gijzeling” van de haven door deze acties. “De vakbonden kiezen opnieuw voor de havens; de meest centrale component van onze Vlaamse economie om druk te zetten op een nog lopende onderhandeling. Private bedrijven in de haven en dus ook de medewerkers van die private bedrijven worden hier gegijzeld voor een dossier waar zij niets mee te maken hebben”, zegt algemeen directeur Stephan Vanfraechem. Hij wijst erop dat de havens in Europa al klappen krijgen door de vertraging van de wereldeconomie. “Dit schaadt de Antwerpse haven dus direct met concurrenten die gewoon verder werken.’

De werkgeversfederatie wijst erop dat de verschillende acties (bij sluizenwachters, de Vlaamse administratie Vloot en sommige zeeloodsen) de hele nautische keten en achterliggend ook de logistieke keten verstoort. “Terminals, scheepsagenten, sleepdiensten, sluizen, loodsen, scheepvaartbegeleiding,… Deze publieke en private dienstverleners moeten goed afstemmen met elkaar om de aankomst en het vertrek van schepen op een vlotte én veilige manier te laten verlopen. De facto zorgen die verspreide acties voor een bijna volledige stilstand van de nautische keten. Ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat dit een bewuste strategie is van de vakbonden om zo maximale schade toe te brengen en druk te zetten op de onderhandelingen.”

Niet alleen sluizen

Ook bij andere diensten van de Vlaamse overheid zullen volgens Remy dinsdag acties en stakingen uitbreken. Onder meer bij de VDAB zou dat het geval zijn.

(Lees verder onder de foto)

Ilse Remy van ACV Openbare Diensten.© BELGA

Statuut

De acties zijn volgens ACV Openbare Diensten het gevolg van ongenoegen over de onderhandelingen over het nieuwe statuut voor het personeel van de Vlaamse overheid. Vorige week werd een stakingsaanzegging van de drie bonden overhandigd aan Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten (Open VLD).

De vakbond legde maandag uit dat de Vlaamse regering al vier jaar werkt aan een nieuw statuut voor het personeel van de Vlaamse overheid. Volgens ACV Openbare Diensten werd ervoor gekozen om maximaal aan de onderhandelingstafel te blijven zitten, om een goed statuut te verkrijgen voor zijn leden. Intussen zitten die onderhandelingen in de eindfase. Het is de bedoeling dat de hervormingen op 1 januari 2024 ingaan en dus moet de kwestie nog dit jaar op de agenda van de Vlaamse regering.

Maar de vakbonden stelden naar eigen zeggen vast dat de ‘definitieve’ documenten onvolledig zijn, dat engagementen niet nagekomen werden en dat er fouten staan in de besluiten. ACV Openbare Diensten zei daarom dat dit “de druppel” was, samen met de grote knelpunten die nog op tafel lagen. “Wij eisen dat regelgeving correct en volledig is, afspraken en engagementen correct worden neergeschreven en nagekomen, dat de vaste benoeming niet verboden wordt maar in elke functie mogelijk blijft, dat huidige personeelsleden correct worden ingeschaald en niet worden benadeeld ten opzichte van nieuwe collega’s en dat de huidige ziekteregeling ook behouden blijft voor nieuwe vastbenoemde collega’s”, zei ACV-coördinator Remy maandag.

“Wij eisen onder meer dat regelgeving correct en volledig is, afspraken en engagementen correct worden neergeschreven en nagekomen”

Ilse Remy

ACV Openbare Diensten

Rutten reageert

Dinsdagnamiddag hebben de vakbonden een overleg met Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten (Open VLD). Die reageerde dinsdagochtend op Radio 1 op de staking, en zei dat er op dit moment een officiële onderhandelaar aan het werk is. “Die brengt vandaag verslag uit en ik heb vandaag aan de vakbonden laten weten dat er vandaag overleg gepland is”, zegt minister Rutten. “Ik heb vanmorgen mijn telefoon genomen en naar de drie vakbonden gebeld.”

Minister Rutten herhaalt ook dat de onderhandelingen over de modernisering van het Vlaamse ambtenarenstatuut zijn afgerond. “Maar als er nog onduidelijkheden zijn over de gemaakte afspraken, moeten die worden uitgeklaard.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen