Vulkaanuitbarsting in Indonesië eist nu al 22 levens

De dodentol na de uitbarsting van de Marapi-vulkaan op het Indonesische eiland Sumatra is opgelopen tot 22. Reddingswerkers konden dinsdag nog negen bijkomende lichamen vinden.

mts
Bron: BBC, Belga

De zoektocht naar de vermiste wandelaars op de berg Marapi verliep de voorbije dagen moeizaam vanwege de regelmatige uitbarstingen, maar kon dinsdag, ondanks vijf nieuwe uitbarstingen, worden hervat. Reddingswerkers konden zo de lichamen van negen vermiste wandelaars terugvinden. Een tiende persoon is nog vermist. Naar hem zou woensdag nog worden verder gezocht. Twaalf andere gewonde wandelaars worden in het ziekenhuis behandeld.

“Negen van de tien vermiste slachtoffers zijn vanmiddag dood teruggevonden. Hun lichamen worden geëvacueerd. Nog één slachtoffer wordt gezocht”, bevestigt Abdul Malik, directeur van de reddingsdiensten van de stad Padang.

© EPA-EFE

Bij de uitbarsting werd as tot drie kilometer de lucht in gestuwd. Tientallen wandelaars die zich in de buurt van de vulkaan bevinden, moesten worden geëvacueerd. De Marapi-vulkaan is 2.891 meter hoog en is de actiefste vulkaan van Indonesië. In Bukittinggi, de op twee na grootste stad van Sumatra met 100.000 inwoners, was vulkaanas neergekomen.

Enorm trauma

Ondertussen circuleren er online ook beelden van overlevenden die zichzelf kort na de uitbarsting filmden en wanhopig smeekten om hulp. In een video zien we een vrouw volledig bedekt met een dikke laag as en vuil, in een andere zien we de negentienjarige Zhafirah Zahrim Febrina zich tot haar moeder richten: “Mama, help me.”

Febrina, die samen met achttien schoolvrienden bezig was aan een wandeltocht op de berg, werd door de reddingsdiensten opgespoord en naar een plaatselijk ziekenhuis overgebracht ter behandeling. Haar moeder, Rani Radelani, vertelde dat haar dochter een “enorm trauma” had ondergaan.

© via REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer