Nieuw wolvenkoppel ten noorden van Antwerpen

Wolvin Emma.© belga

De Antwerpse Noorderkempen zijn een koppeltje rijker, een wolvenkoppel om precies te zijn. Onderzoek van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) heeft aangetoond dat wolvin Emma het gezelschap heeft gekregen van een mannelijke wolf.

mtm
Bron: BELGA

Wolvin Emma arriveerde in maart van dit jaar in de grensregio in het noorden van Antwerpen (regio Kalmthout, Brecht en Wuustwezel). Hoewel tot dan niemand van haar bestaan wist, bleek uit haar DNA-profiel dat ze een (tot dan toe ongekende) dochter was van het Limburgse wolvenkoppel Noëlla en August. Ze is in april 2022 geboren in Limburg, maar slaagde erin lange tijd onder de radar te blijven en geen DNA-sporen achter te laten op gevonden prooien.

Ook in de Noorderkempen leidde ze een relatief onopvallend bestaan: ze werd zelden gezien en er waren vrijwel geen meldingen van schade aan landbouwdieren. Tot oktober. Dan werden er plots wel vraatsporen op een rund aangetroffen en deden meerdere schapenhouders meldingen van schadegevallen. Iets wat leidde tot speculaties dat er ook een mannelijke wolf aanwezig zou zijn.

Die geruchten werden nu bevestigd. Emma is niet langer een solitaire wolvin, maar heeft het gezelschap gekregen van een mannetje. Dat heeft het INBO aangetoond met DNA-analyses van een schadegeval van 8 oktober.

Welpen in april

“Het vervolg van het verhaal is uiterst voorspelbaar”, zo meldt Jan Loos van de vzw Welkom Wolf. “In februari volgt de paring - februari is de enige voortplantingsmaand bij wolven - en nog eens 63 dagen later, in de tweede helft van april, worden er wolvenwelpen geboren ergens in de heide- en bosgebieden van de grensstreek. Tenminste, als geen van beide dieren verongelukt in het verkeer en als we niet geconfronteerd worden met illegale dodingen.”

Zowel Welkom Wolf als het INBO roepen houders van kleinvee op om “preventieve maatregelen” te nemen om hun dieren te beschermen en werk te maken van een degelijke “wolfwerende” omheining. “Ze kunnen hiervoor subsidies krijgen”, meldt het INBO. “Schadegevallen kunnen gemeld worden op de website van het Agentschap voor Natuur en Bos.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen