Cafébazin Reinhilde achter de tapkraan van Café Halve Weg.© Johnny Geurts

Dit café tapt deze week pinten voor de prijs van 1973, al moet u wel aan één voorwaarde voldoen

Bilzen -

Deze week vieren Reinhilde en Johan van café Halve Weg in Bilzen feest. Het gezellige stamcafé bestaat immers 50 jaar. Ze draaien daarom de klok terug naar 1973 en tappen pintjes voor de voor de prijs van toen: 8 frank oftewel 20 eurocent. Maar niet zomaar iedereen kan van de actie profiteren.

Johnny Geurts

Café Halve Weg aan de Hasseltsestraat in Bilzen ademt gezelligheid. Het werd in 1973 geopend door Margrit en Guillaume. Ondertussen is het café een begrip geworden in Bilzen. “Ma was naaister en pa kleermaker. Toen pa na een zwaar ongeval zijn stiel niet meer kon verderzetten, heeft hij hier het café geopend. Meteen met veel succes”, vertelt Reinhilde Timmermans (65). Omdat het café gelegen was tussen Bilzen en Beverst en tussen Maastricht en Hasselt werd gekozen voor de naam ‘Halve Weg’. “Ik was destijds 15 jaar en als ik terugkwam van school hielp ik mee in het café. Het was toen een kleiner pand met een kleine toog, een jukebox en een biljarttafel”, aldus Reinhilde.

“Ik was al een paar keer met de fiets van Mopertingen naar het café gekomen en ik had mijn oog laten vallen op Reinhilde”

Johan Jeurissen

In het café leerde Reinhilde ook haar grote liefde kennen. “Ik was al een paar keer met de fiets van Mopertingen naar het café gekomen en ik had mijn oog laten vallen op Reinhilde”, lacht Johan Jeurissen (73). “In 1979 zijn we getrouwd en het huwelijksfeest hebben we in het café we gevierd.” Dat ze samen het café zouden uitbaten, daar stonden ze toen nog niet bij stil. Reinhilde: “Tot in december 1984, toen ons ma plots overleed. Ze was amper 64 jaar. De verslagenheid was groot. Diezelfde nacht heb ik beslist om het café verder te zetten. Zo een mooie zaak mocht niet verloren gaan. Gelukkig was Johan er meteen content mee.”

Reinhilde en Johan vieren deze week het jubileumfeest.© Johnny Geurts

Jubileum

Als het pand midden jaren 90 niet langer verhuurd wordt aan de brouwerij, besluiten Reinhilde en Johan op de lap grond naast de oude kroeg een volledig nieuw café te bouwen. “Dat was een echte verademing. Veel ruimer, meer parking en de mogelijkheid om nog meer te organiseren.” In de afgelopen 50 jaar kende het café slechts enkele mindere momenten. Johan: “Drie keer kregen we dieven over de vloer en in 1990 kreeg een speler tijdens het kampioenschap biljarten een hartstilstand. We hebben trouwens op de deur de namen van ruim 200 klanten gehangen die er niet meer zijn. Ons cliënteel van het eerste uur wordt immers ook een dagje ouder.”

Het café is bekend als thuisbasis van de golfbiljartclub, maar ook de kaartavonden, feestjes en barbecues zijn jarenlange tradities. En de kroeg is al decennialang het decor voor de jaarlijkse tractorzegening. “Om ons jubileum te vieren hebben we gekozen om een week lang onze klanten mee te nemen naar 1973. We tappen het bier aan de prijs van 50 jaar geleden: 8 frank, omgerekend 20 cent voor ‘ene bok’. We doen dat alleen voor de trouwe klanten. Een paar honderd uitnodigingen zijn verstuurd. De respons is enorm. Deze week zat het café elke week stampvol om het jubileum te vieren”, lacht cafébazin Reinhilde. Of ze er al aan gedacht hebben om te stoppen. “Nee. Zolang we kunnen gaan we door. Het is onze tweede thuis. En onze klanten zijn ondertussen allemaal vrienden geworden.”

Het café ligt halverwege Bilzen en Beverst, vandaar de naam ‘Halve Weg’© Johnny Geurts

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer