De Houses of Parliament, het Britse parlementsgebouw.
AFP or licensors

Verenigd Koninkrijk beschuldigt Russische veiligheidsdienst FSB van jarenlange cyberaanvallen en spionage

Het Verenigd Koninkrijk beschuldigt de Russische veiligheidsdienst FSB van jarenlange spionage via cyberaanvallen tegen Britse politici, ambtenaren en journalisten. Allemaal met het doel om zich in de Britse politiek te mengen. Maar dat is niet gelukt, zegt het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het is al langer dan vandaag geweten dat Russische hackers het op het Westen gemunt hebben. Maar het is de eerste keer dat een land zo openlijk met de vinger wijst naar de Russische veiligheidsdienst FSB.

Volgens het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken is een groep Russische hackers die gelinkt wordt aan een bepaalde eenheid binnen de FSB, al zeker sinds 2015 verantwoordelijk voor honderden cyberaanvallen op Britse politici, ambtenaren, journalisten, academici en ngo's.

Britse onderzoekers doopten de groep "Cold River", al gaan er ook andere namen rond. De groep zou nog altijd actief zijn. Ook de Verenigde Staten zouden weldra met een soortgelijke communicatie komen.

"Grote hoeveelheid informatie"

In opdracht van de FSB hadden de hackers het gemunt op onder meer de email-accounts van al die prominente Britten. In al die tijd hebben ze volgens het ministerie "een grote hoeveelheid informatie" verzameld. Soms lekten ze die informatie naar anderen met de bedoeling om die publiek te maken.

Britse parlementsleden klaagden eerder al over het feit dat hun e-mails gestolen waren. Een deel van de gehackte informatie zou verband houden met de parlementsverkiezingen in 2019.

In 2018 werd ook een denktank gehackt en ook documenten over de handel tussen het VK en de VS werden gestolen. Ook het voormalige hoofd van de MI6, de Britse buitenlandse inlichtingendienst, zou een doelwit zijn geweest.

Rusland wordt er ook al langer van verdacht achter een cyberaanval op het Britse parlement te zitten in 2017. Tientallen e-mailaccounts werden toen gehackt.

Niet succesvol

Rusland wil zich op die manier mengen in de Britse politiek, waarschuwt het ministerie van Buitenlandse Zaken, maar die poging zou tot dusver niet succesvol zijn geweest, luidt het.

Door er nu over te communiceren, hoopt het ministerie het werk van de groep te verstoren én het publieke bewustzijn te vergroten met het oog op de verkiezingen die volgend jaar in verschillende landen plaatsvinden. In de eerste plaats in het Verenigd Koninkrijk zelf, maar onder meer ook in de Verenigde Staten.

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Russische ambassadeur op het matje geroepen. Er zijn ook sancties ingevoerd tegenover twee individuen binnen de FSB. Rusland zelf ontkent steevast dat het bij dergelijke activiteiten betrokken is.

Meest gelezen