© Joren De Weerdt

Onderzoek naar moord in Hoogstraten leidt tot ontmanteling van drugslab in Lier: vijf verdachten aangehouden

Hoogstraten, Lier -

Het onderzoek naar moord in Meersel-Dreef in juli 2023 heeft geleid tot de ontmanteling van een drugslab in Lier. Moordverdachte Patrick L.P. blijkt ook betrokken bij de illegale handel in diergeneesmiddelen en bij de productie van drugs. Behalve L.P., werden vier andere verdachten aangehouden.

Ellen Goris Theo Derkinderen Sam Reyntjens

De bal ging aan het rollen na een schietpartij in Meersel-Dreef (Hoogstraten) in de nacht van 1 op 2 juli 2023. Het slachtoffer van die schietpartij, R.V.R., belde zelf de hulpdiensten en vertelde dat het zijn buurman Patrick L.P. was die hem neergeschoten had. De man had een kogel in de borst gekregen en overleed twee weken later aan zijn verwondingen. De 37-jarige Nederlander Patrick ‘Melvin’ L.P. werd aangehouden op verdenking van moord.

“Mijn cliënt heeft steeds alle betrokkenheid bij het overlijden betwist”, reageert zijn advocaat Sam Vlaminck. “De Kamer van Inbeschuldigingstelling heeft hem vorige maand ook vrijgelaten zonder voorwaarden.” De vrijlating kwam als een verrassing want het sporenonderzoek zou wel degelijk aanwijzingen hebben opgeleverd die naar L.P. leiden. De vrijheid bleek uiteindelijk van relatief korte duur, woensdag werd L.P. opnieuw opgepakt door de politie.

Slachtoffer R.V.R. (links) en verdachte Patrick L.P. (rechts)© rr

Tijdens het moordonderzoek bleek dat hij betrokken zou zijn bij illegale handel in diergeneesmiddelen. “Specifiek gaat het om de georganiseerde handel in illegale geneesmiddelen voor de behandeling van het coronavirus bij katten, met het niet-goedkeurende dierengeneesmiddel GS-441524”, zegt parketwoordvoerder Kristof Aerts. “Dit middel is niet goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelen Bureau of het Belgische Geneesmiddelenagentschap. Er loopt al een gerechtelijk onderzoek.” De handel in GS-441524 wordt al langer onderzocht door de afdeling milieu van de FGP Antwerpen. Eerder werd in Lier een koppel gearresteerd en werden in Frankrijk grote hoeveelheden van het middel aangetroffen. L.P. was lid van de facebookpagina waar het koppel die geneesmiddelen aan de man bracht.

Actief drugslabo

Naast de illegale handel in diergeneesmiddelen zou de 37-jarige L.P. ook betrokken zijn geweest bij de illegale productie van drugs, dat achterhaalde de politie tijdens het uitlezen van de gsm van L.P.. Het drugsonderzoek leidde woensdag tot de ontdekking van een actief drugslaboratorium in Mijl in Lier. Hierbij zijn twee Nederlanders van 45 en 67 jaar oud en twee Polen van 30 en 38 jaar oud gearresteerd. De verdachten zijn aangehouden door de onderzoeksrechter en zullen vrijdag verschijnen voor de raadkamer in Turnhout.

Op een eventuele betrokkenheid bij de productie van drugs en de nieuwe aanhouding van zijn cliënt, wil de advocaat van Patrick L.P. niet reageren.

Het drugslab in Lier.© Parket Antwerpen

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen