Archiefbeelden van kippen en een herdershond. Deze dieren werden door de politie in beslag genomen.© Belgaimage, Stijn Van de Sande, Matthias Colpaert

47 verwaarloosde dieren aangetroffen tijdens actie: “Herdershond door ontbering vermoedelijk niet meer te genezen”

Mechelen, Willebroek -

De politie heeft samen met inspecteurs van Dierenwelzijn Vlaanderen en het Agentschap Natuur en Bos een controleactie gehouden op vier adressen in Mechelen en Willebroek. Daarbij zijn 47 verwaarloosde dieren aangetroffen. Een van de meest schrijnende situaties was die van een herdershond.

Sven Van Haezendonck

Over de vier locaties waar de politie langsging, waren er eerder al klachten. “In het verleden hebben wij er al overtredingen vastgesteld of hebben de betrokkenen een verwittiging gekregen om de verzorging van hun dieren te verbeteren, maar werd er geen gevolg aan gegeven”, zegt Dirk Van de Sande, woordvoerder van de politiezone Rivierenland.

Door het ontbreken van (voldoende) medische verzorging of geschikte leefomstandigheden heeft de politie afgelopen dinsdag in totaal 47 dieren in beslag genomen en overgebracht naar de Dierenbescherming Mechelen. Het gaat om 23 kippen, vijftien patrijzen, drie katten, vier kittens, een konijn en een herdershond.

De inbeslagname van de hond gebeurde op vraag van een politierechter. Er was een slotenmaker nodig om de deur van het huis waar het dier verbleef te openen. “Net zoals in het verleden weigerde de bewoonster de deur te openen of de inspecteurs vrijwillig toegang te verschaffen”, zegt de eerste hoofdinspecteur.

Wellicht laten inslapen

De situatie die de politie er aantrof, was ronduit schrijnend. “In het pand hebben we een sterk verwaarloosde herdershond aangetroffen. Door ontbering is hij vermoedelijk niet meer te genezen”, legt Van de Sande uit. Een dierenarts zal het dier meer dan waarschijnlijk moeten laten inslapen. Op een ander adres was het niet de eerste keer dat er dieren in beslag werden genomen. “Omwille van de erbarmelijke omstandigheden waarin ze verbleven en de lamentabele verzorging die ze kregen.”

Alle dieren worden ondertussen verzorgd in het dierenasiel. Daar worden ze ook onderzocht door een dierenarts. Het is de Inspectiedienst Dierenwelzijn Vlaanderen die uiteindelijk beslist wat er met de dieren gebeurt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen