Kamer kan alwéér niet stemmen omdat er te veel afwezigen waren bij de meerderheid: “Jammer dat je ze als kleuters moet behandelen”

Parlementsleden die te veel afwezig zijn, moeten harder worden aangepakt. Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke wil zo komaf maken met toestanden zoals donderdagavond, toen de Kamer zelfs niet kon stemmen omdat te veel leden hun kat stuurden naar de plenaire vergadering.

Farid El Mabrouk

“Schaamtelijk. Dit is absoluut geen fraai zicht”. Open VLD-fractieleider Maggie De Block is niet te spreken over het debacle van donderdagavond in de Kamer. De turbulente zitting eindigde abrupt toen voorzitster Elianne Tillieux (PS) noodgedwongen de vergadering moest beëindigen. Er waren gewoon te weinig parlementsleden van de meerderheid om geldig te kunnen stemmen.

Al meteen bij de eerste stemming - de oppositie die minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit) vorderde - liep het ’s avonds al mis. N-VA-fractieleider Peter De Roover had al een tijd in het snotje dat er te weinig Kamerleden van Vivaldi in de zaal zaten en verliet met zijn troepen en de andere partijen van de oppositie het halfrond. Voor alle duidelijkheid: er zijn 150 Kamerleden en om geldig te kunnen vergaderen, moet meer dan de helft - minstens 76 dus - aanwezig zijn. En het is de meerderheid die daar moet voor zorgen.

Van die meerderheid waren echter maar 69 leden aanwezig. Maar liefst 18 afwezigen waren er. Een aantal had een geldige reden: zieken die een briefje van de dokter kunnen voorleggen en twee Kamerleden die voor het parlement zelf op de klimaattop in Dubai zitten. Maar dat gold dus niet voor iedereen. Twee groene Kamerleden waren zelfs in het Paleis der Natie aanwezig, maar raakten niet op tijd in de plenaire vergadering. Bij de PS waren 6 Kamerleden er niet, terwijl twee doodzieke parlementsleden van de socialistische fractie wel hun best hadden gedaan om er te geraken.

Redenen? Niemand die er echt de vinger kan opleggen. Het is een combinatie van veel zieken, parlementsleden die al met de campagne bezig zijn, politici die straks sowieso gaan stoppen, een slechte organisatie of gewoon een meerderheid die niet goed meer samenhangt. Van dat laatste is toch Peter De Roover overtuigd. “Dit is gewoon tekenend voor de malaise in de rangen van de meerderheid. De coalitiepartners voeren gewoon oppositie tegen elkaar. Het is iedereen tegen iedereen en niemand is nog gemotiveerd”. Ook zijn Vlaams Belang-collega Barbara Pas is die mening toegedaan.

© BELGA

Het gaat in elk geval om een structureel probleem dat de voorbije maanden ook in de commissies vaak opduikt. Nu de begroting moet worden goedgekeurd en een aantal andere wetsontwerp voor het ontbinden van het parlement er nog door moeten, is het alle hens aan dek en vinden veel vergaderingen plaats. Te veel, zodat het sowieso moeilijk wordt om op sommige dagen genoeg mensen te vinden om met genoeg in 10 commissies aanwezig te zijn. Maar te veel Kamerleden sturen ook gewoon hun kat naar commissies, waardoor er regelmatig niet kan worden vergaderd.

“Het is een combinatie van laksheid en slordigheid. Maar het is vooral gênant en perfect vermijdbaar,” zegt de fractieleider van Vooruit Joris Vandenbroucke.

Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke kan het in elk geval niet meer aanzien. Hij legt een voorstel op tafel om brossende parlementsleden strenger aan te pakken. “Het is jammer dat je Kamerleden als peuters moet behandelen, maar het zal niet lukken als je ze niet in hun portemonnee treft. Ik wil hiermee het signaal geven dat dit niet kan”.

© fvv

Momenteel bestaan er al sancties. Wie minder dan 80 procent van de plenaire zittingen aanwezig is, verliest nu al 10 procent van zijn/haar parlementaire wedde. Van Hecke wil dat Kamerleden al 20 procent kunnen verliezen wanneer ze minder dan 90 procent van de zittingen missen. Zitten ze zelfs onder de 70 procent, dan verliezen ze zelfs 40 procent. “Probleem nu is dat verschillende collega’s afwezig blijven wanneer ze zien dat ze al aan 80 procent zitten. Daarom wil ik het systeem verstrengen”, dixit Van Hecke.

Joris Vandenbroucke, Maggie De Block en ook Barbara Pas zeggen helemaal geen problemen te hebben met een strengere aanpak. N-VA is er geen fan van. “Dat klinkt allemaal wel goed, maar ik geloof niet in het beoordelen van parlementsleden via de prikklok, zeker niet als die niet goed afgesteld is. Je kunt dan gesanctioneerd worden omdat je er in een commissie niet bent, terwijl je in een andere zit om een collega te vervangen. Dit is een ambtenarenoplossing”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER