via REUTERS / AFP
Volledig scherm
PREMIUM
© via REUTERS / AFP

“Oekraïne en Westen hebben Poetin totaal onderschat”: hoe het Oekraïense tegenoffensief compleet in de soep draaide

Het zou een “jaar van overwinning” worden, zo schepte de Oekraïense president Volodymyr Zelensky begin dit jaar op bij de eerste verjaardag van de Russische invasie. De Russen zouden verdreven worden en Oekraïners zouden nu snel weer met vakantie kunnen op hun geliefde Krim. Het draaide helemaal anders uit. Een ontluisterend onderzoek van de Amerikaanse krant ‘The Washington Post’ toont hoe misrekeningen en constante onenigheid tussen Kiev en haar Westerse bondgenoten over strategie, tactiek en timing het tegenoffensief de vernieling in reed. En hoe het leger van de Russische president Vladimir Poetin schromelijk werd onderschat.

136 reacties

  • Patrick Van Hove

    5 maanden geleden
    Als ik dit allemaal lees, zou het misschien verstandig zijn de dienstplicht terug in te voeren. Een leger vorm je niet in een korte tijd en de opbouw van materiaal en munitie is misschien ook wel aan de orde.Maar wie gaat die dan gebruiken?
  • Jo Nijs

    5 maanden geleden
    de duurbetaalde nato specialisten hebben gefaald om iets te beseffen wat zelfs kinderem weten: een pestkop stopt niet door ermee te praten of door zijn pen af te pakken. integendeel die stopt pas als hij zelf eens goed op zijn bakkes heeft gekregen ! maar nu is het te laat: de pestkop heeft ondertussen 10 pennen gekocht en de hulp ingeroepen van andere pestkoppen.
  • Jo Nijs

    5 maanden geleden
    de framing van de eu/navo is van in het begin verkeerd geweest. waarom zou navo oekraine niet kunnen helpen, gewoon vrijwillig ? zolang we de boodschap geven : wij hoeven rusland helemaal niet te verslaan: we moesten de russen alleen terugdringen tot aan de oekrainse grens. en dat was mogelijk geweest in het begin. maar nu niet meer. rusland is nu véél sterker dan 2 jaar geleden, plus ze zijn ingegraven. het gunstige momentum van in het begin is allang gedaan. tis erger nu dan 2 jaar geleden.
  • Jean Donny

    5 maanden geleden
    De EU heeft stevig in eigen voeten geschoten. Het einddoel zal niet worden wat ze dachten, en hopen dat Rusland zich tot Oekraïne gaat beperken.
  • Mark Hendriksen

    5 maanden geleden
    iedereen hier lijkt te vergeten dat er een getekende overeenkomst was tussen de EU, Oekraïne en Rusland en dat er verder onderhandeld zou worden. Dat was de reden waarom de Russische troepen zich aan de poorten van Kiev hebben teruggetrokken! Het was de VS doormiddel van eerst Blinken en daarna Biden die Zelenski verboden hebben hiermee door te gaan. NATO heeft gegokt en verloren. Het enige wat je van Rusland tot nu toe gezien hebt, zijn merendeel huurlingen. Het Russische leger zeker niet.