Acties aan de sluizen voorbij na akkoord met Vlaamse regering, wachtende schepen krijgen weer doorgang

De Vlaamse regering heeft nu ook met de ambtenarenvakbonden VSOA en ACOD een akkoord over de hervorming van het Vlaams ambtenarenstatuut. Na vijf dagen worden de stakingsacties aan de sluizen in en rond de havens definitief stopgezet. De achterstand aan de sluizen wordt weggewerkt, het kan wel nog even duren voor alle wachtende schepen op hun bestemming zijn.

Sinds begin deze week werd het scheepvaartverkeer in ons land ernstig verstoord. Door vakbondsacties konden schepen niet meer van en naar havens geleid worden. Dat veroorzaakte heel wat hinder. De sluiswachters voerden actie uit onvrede met de hervorming van hun ambtenarenstatuut. 

Woensdag raakten Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten (Open VLD) en de christelijke vakbond ACV Openbare Diensten het na stevige onderhandelingen eens over de hervorming. De liberale VSOA en de socialistische ACOD konden zich daar niet in vinden en zetten de acties verder.

Gisteravond is dan een overeenkomst bereikt met het VSOA en de ACOD. "De stakingsacties worden stopgezet", kondigde minister Rutten aan op X (vroeger Twitter). "Vanaf morgen herademt de economie zonder stakingen."

Gisteren dwong de ondernemingsrechtbank in Antwerpen waterwegbeheerder Vlaamse Waterweg al om alle sluizen opnieuw te openen. Een groep van elf binnenschippers was naar de rechtbank getrokken omdat ze al dagen geblokkeerd liggen. Vanavond werden de sluizen al opnieuw bediend, in afwachting van een akkoord.  

"Er wordt hard gewerkt, felle wind maakt het moeilijker"

Hoeveel schepen momenteel nog vastzitten en hun beurt afwachten, kan Vlaamse Waterweg moeilijk inschatten. "Heel de nacht is voortgewerkt om schepen doorgang te geven", zegt woordvoerster Liliane Stinissen aan persagentschap Belga. "Ook vandaag wordt nog heel hard gewerkt om doorgang te bieden aan de sluizen."

Eens onderweg kunnen schippers hun vaart verderzetten naar de volgende sluis, enzovoort. De getroffen schepen zijn dus onderweg, maar nog niet meteen op hun bestemming. Dat kan nog een paar dagen duren.

Bij het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust is iedereen bij de betrokken diensten sinds gisteravond opnieuw aan de slag. Er is geen cijfer over het aantal wachtende schepen. "Alles zou moeten draaien, het werk wordt wel bemoeilijkt door de weersomstandigheden", zegt de woordvoerder. Er is heel veel wind, wat de beloodsing van schepen kan verhinderen. Maar de diensten zijn "druk bezig met de achterstand weg te werken".

Modernisering blijft het uitgangspunt

De modernisering van het Vlaams personeelsbeleid blijft het uitgangspunt, zegt het kabinet van minister Rutten. Algemeen geldt dat nieuwe ambtenaren bij de Vlaamse overheid in de toekomst niet langer standaard vast benoemd zullen worden. De vaste benoeming wordt dus uitgefaseerd. Voor gezagsfuncties is er een uitzondering en huidige personeelsleden kunnen hun statuut behouden

In de overeenkomst die de Vlaamse regering sloot met VSOA en ACOD is een aparte hervorming voor de gehele nautische keten opgenomen. Er komt een actualisatie van de lijst van gezagsfuncties. Daarnaast komt er een mildere overgang van het huidige naar het nieuwe personeelsstatuut. Ook zullen de oude loonschalen verhoudingsgewijs meegroeien.

Het was niet eenvoudig, maar we zijn er. De Vlaamse economie kan terug ademen.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten

"Het was niet eenvoudig, maar we zijn er", zegt minister Rutten. "Een stevige hervorming van het Vlaamse personeelsstatuut na een jarenlange onderhandeling. Met deze overeenkomst stoppen alle vakorganisaties definitief met hun acties. De Vlaamse economie kan terug ademen."

"Ik ben bijzonder tevreden dat we een akkoord hebben bereikt over de structurele hervorming van het Vlaams ambtenarenstatuut, en dat de stakingsacties in en rond onze haven vandaag worden stopgezet. Zo wordt verdere schade aan het economische weefsel in Vlaanderen vermeden", zegt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).

Meest gelezen