antisemitisme

Minstens 4.000 deelnemers op mars tegen antisemitisme in Brussel

© afp

De nationale mars tegen het antisemitisme heeft zondag minstens 4.000 mensen op de been gebracht in Brussel, volgens tellingen van de politie Brussel Hoofdstad-Elsene. De mars werd georganiseerd door het Coördinatiecomité van Joodse Organisaties in België (CCOJB), de Belgische Liga tegen Antisemitisme en het Forum der Joodse Organisaties.

blg

De deelnemers verzamelden om 14 uur op de Kapellemarkt. Vervolgens ging het via onder meer het Joods Museum en de grote synagoge naar het Poelaertplein. Deelnemers droegen Belgische vlaggen en er waren affiches te zien met opschriften als ‘Je moet geen Jood zijn om tegen antisemitisme te strijden’.

De organisatoren hadden het onder meer over angst die de Joodse gemeenschap voelt omdat er sinds oktober, meer bepaald sinds de start van de oorlog van Israël tegen de extremistische Palestijnse organisatie Hamas, meer antisemitische incidenten zijn in Europa. Zo werden enkele weken geleden tientallen Joodse graven beschadigd op de begraafplaats van Marcinelle (Charleroi).

© belga

De organisatoren van de mars verzetten zich niet alleen tegen antisemitisme, maar ruimer ‘tegen alle vormen van racisme’. Ze veroordelen ook ‘de instrumentalisering van de strijd tegen het antisemitisme voor racistische en islamofobe doeleinden’.

‘Onaanvaardbaar dat burgers schrik hebben om huis te verlaten’

Minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) verzekert dat de boodschap van de deelnemers aan de mars tegen antisemitisme zondag in Brussel gehoord wordt. ‘We zullen antisemitisme nooit toelaten of tolereren’, zegt hij in een persbericht.

Van Tigchelt bevestigt ‘een forse toename in het aantal dreigingsincidenten, waarvan heel wat met een antisemitische drijfveer’. ‘Ook de aangiftes van haatmisdrijven jegens Joodse medeburgers is toegenomen’, zegt hij. De deelnemers aan de mars hebben dan ook gelijk dat ze daar aandacht voor vragen, voegt de minister nog toe. ‘We kunnen niet aanvaarden dat medeburgers schrik hebben om hun huis te verlaten. Toch is dit voor heel wat Joodse mensen het geval.’

De minister zat enkele dagen geleden nog samen met de referentiemagistraten over haatmisdrijven van de parketten van Antwerpen, Brussel en Luik. ‘Zij hebben nogmaals benadrukt dat er aan elk proces-verbaal een gerechtelijk gevolg wordt gegeven, zoals per omzendbrief voorgeschreven’, stelt de minister van Justitie. ‘Zo werd vorige week nog iemand opgepakt in Eupen en worden in Antwerpen beelden verspreid om verdachten van antisemitische feiten te kunnen identificeren.’