© rtv

“Ga niet mee met mensen die je niet kent”: politie en scholen waakzaam na meldingen van mogelijke kinderlokker

Mechelen -

De politie is met een onderzoek gestart naar een mogelijke kinderlokker die eind vorige week actief was aan enkele Mechelse scholen. De scholen hebben ondertussen de ouders ingelicht over de voorvallen en roepen vooral op om waakzaam te blijven en verdachte situaties onmiddellijk te melden.

Theo Derkinderen Sven Van Haezendonck

Afgelopen vrijdag kwamen er bij de politie meldingen binnen van kinderen die waren aangesproken door een man in een witte bestelwagen. Het ging om kinderen die schoollopen in het Busleyden Atheneum Caputsteen en de GO! basisschool Lyceum, eveneens in de Caputsteenstraat. Volgens de betrokken scholen werden de leerlingen onafhankelijk van elkaar aangesproken door de man. Er was sprake van een oudere man die in het zwart gekleed was.

“Een leerling van onze school is vrijdag na schooltijd aangesproken door een onbekende man in een bestelwagen. De leerling heeft heel alert gereageerd, is niet op de man zijn vraag ingegaan en is onmiddellijk doorgestapt”, vertelt Wendy Heremans, directeur van Basisschool Lyceum.

Directrice Wendy Heremans van de basisschool Lyceum in de Caputsteenstraat.© Dirk Vertommen

Zodra de leerling thuis was, heeft hij over het voorval verteld aan zijn mama. Dat was die dag niet de eerste keer dat de onbekende een leerling aansprak. “Voor het begin van de schooldag was er al een soortgelijk incident met een leerling van Busleyden Atheneum Caputsteen. Mijn collega Katie Steemans had dit al gemeld aan de politie en ze had ook mij verwittigd. Daardoor hebben we de link gelegd.”

Toezicht

De politie startte onmiddellijk een grondig onderzoek. “Toen we de meldingen binnenkregen, hebben we uiteraard meteen verschillende interventieploegen in de richting van de scholen gestuurd om er toezicht te houden. Daarnaast zijn we nog enkele andere acties opgestart zoals het grondig analyseren van de beelden van camera’s in de ruime omgeving”, zegt politiewoordvoerder Dirk Van de Sande. “We nemen dit soort meldingen bijzonder ernstig en doen ook een oproep aan ouders of de scholen om ons te verwittigen als er zich verdachte situaties voordoen en als leerlingen er melding van maken dat ze zijn aangesproken door een voor hen onbekend persoon.”

Voorlopig kon er nog geen verdachte worden geïdentificeerd, maar het onderzoek wordt volop verder gevoerd. Ook maandag hield de politie een oogje in het zeil aan de scholen.

Waakzaam

De scholen willen geen paniek creëren, maar roepen intussen wel op tot gepaste waakzaamheid. In een mail naar de ouders en leerlingen vragen de schooldirecties aan de kinderen om niet mee te gaan met mensen die ze niet kennen, om niet te antwoorden op vragen van onbekenden en ook niet in te gaan op ongepaste vragen. Ook wordt de raad gegeven om – indien mogelijk – niet alleen naar school te komen, maar om af te spreken met andere leerlingen. “Wij willen via de mail ouders inlichten hoe ze hun kinderen veilig van en naar school kunnen laten gaan”, zegt Wendy Heremans nog.

Wat in Mechelen gebeurde, is geen alleenstaand voorval. Enkele weken geleden werd in Heist-op-den-Berg een jong meisje aangesproken toen ze huiswaarts fietste. Ook toen was er sprake van een witte bestelwagen. Het verdere onderzoek zal nu moeten uitwijzen of er een verband is tussen de feiten in Mechelen en Heist-op-den-Berg. tdk, svh

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen