Vergeet ‘Allo Allo’, hier is ‘Coiffeur van het Verzet’: Sven De Ridder maakt oorlogskomedie over de verzetshelden in zijn familie

Tachtig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog verrast Sven De Ridder Company met een wel heel persoonlijke oorlogskomedie. In Coiffeur van het Verzet herleven de twee overgrootvaders van Sven, die allebei verzetshelden waren tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de komedie krijgen ze Peter Van de Velde als verzetsheld, want hij speelt de collaborerende buurman.

Guy Van Vliet

Veel persoonlijker dan dit kan een komedie niet worden want Sven De Ridder knipt het verhaal van zijn twee overgrootvaders tot een oorlogskomedie. Hij gaat zelf ook één van hen spelen. “Mijn overgrootvader Frans Lemmens had een kapperszaak op het Kiel. Ik heb hem nog gekend en keek enorm naar hem op. Hij verborg drie Joodse kinderen, terwijl de kapperszaak werd bezocht door Duitse soldaten”, vertelt Sven over de man in wiens huid hij gaat kruipen. “Maar er was ook mijn andere overgrootvader Jos De Ridder, militair op rust, en hij was als verzetsstrijder lid van het NKB”, maakt Sven het verhaal rond.

In de komedie krijgen de helden onder meer af te rekenen met een collaborerende buurman, gespeeld door Peter Van de Velde. “Komedie is een heel leuk genre dat ik heel graag speel. Wat mij vooral triggert is het oorlogsthema én het feit dat ze me casten als collaborateur. Nooit gedacht dat ze mij nog zouden casten als een zwartlap, maar misschien heb ik er wel de smoel voor”, lacht Peter Van de Velde. “Het zal ook fijn zijn om na het Sportpaleis en het Studio 100 Pop-Up Theater ook nog eens in een gewoon theater te staan. Het is fijn dat Studio 100 me een keer vreemd laat gaan. De oorlogskomedie wordt gespeeld in 2025, juist tachtig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, dus ik denk dat het wel een bom zal geven”, aldus Peter Van de Velde, die zich nu al verkneukelt in zijn rol.

© Sven De Ridder Company

Coiffeur van het Verzet, van 17 juli tot 17 augustus 2025 in Play Zuid, www.svenderiddercompany.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER