Fine Art Images/Heritage Images

Franse leerlingen "geschokt" omdat leerkracht schilderij met naakte vrouwen toont tijdens kunstles

Een renaissanceschilderij heeft in een Franse school heel wat ophef veroorzaakt. Een leerkracht toonde tijdens een kunstles een werk waarop 5 naakte vrouwen te zien zijn. Verschillende leerlingen reageerden "geschokt" en weigerden te kijken. Ze hebben de leerkracht ook beschuldigd van racistische en islamofobe opmerkingen. Collega's van de leerkracht legden gisteren het werk neer.

Giuseppe Cesari schilderde in de 17e eeuw zijn werk "Diana en Actaeon". Het vertelt het verhaal van een man die tijdens het jagen plots de godin Diana ziet, die er samen met haar nimfen aan het baden is. Ze zijn allemaal naakt en willen zich bedekken.

Het is niet het verhaal, maar wél het schilderij zelf dat veel ophef heeft veroorzaakt in een klas in de school Jacques Cartier, op een steenworp van de Franse hoofdstad Parijs.

Een leerkracht toonde het schilderij tijdens een kunstles en al snel volgden verontwaardigde reacties van leerlingen. "Sommigen keken weg en voelden zich beledigd", zegt Sophie Venetitay van de Snes-FSU, een vakbond voor onderwijspersoneel. Sommigen beweerden ook dat de leerkracht racistische opmerkingen maakte tijdens een klassikale discussie.

Fine Art Images/Heritage Images

De school ontkent die beschuldigingen en leerlingen zouden achteraf ook hebben toegegeven dat ze gelogen hebben. Onderwijsminister Gabriel Attal heeft de school gisteren bezocht en heeft gezegd dat de leerlingen gestraft zullen worden.

In Franse scholen wordt autoriteit niet uitgedaagd, maar gerespecteerd

Onderwijsminister Gabriel Attal

"In Franse scholen wordt autoriteit niet uitgedaagd, maar gerespecteerd. Op Franse scholen dagen we het secularisme niet uit, we respecteren het", heeft Attal gezegd. De minister heeft ook aangekondigd dat een team de school zal bezoeken om ervoor te zorgen dat de "waarden van de republiek" worden gevolgd.

Onderwijsminister Gabriel Attal
AFP or licensors

Collega-leerkrachten legden gisteren het werk neer uit woede. De spanningen in de school lopen al sinds september hoog op na klachten van ouders over straffen en huiswerk. "De leerkrachten voelen zich niet gesteund en werken in steeds slechtere omstandigheden", zegt Venetitay.

Vandaag zijn de lessen hervat.

Meest gelezen