© X(Twitter)

Pools extreemrechts parlementslid spuit brandblusser leeg op joodse kandelaar: “Daad van racisme, xenofobie en antisemitisme”

In Polen heeft een extreemrechts parlementslid dinsdag een brandblusser leeggespoten op een negenarmige kandelaar, één van de oudste symbolen van het Jodendom. Grzegorz Braun werd daarop uitgesloten van de parlementszitting.

wver
Bron: BELGA

In de negenarmige kandelaar wordt met Chanoeka acht dagen lang iedere avond een extra kaars aangestoken. Braun was daarbij aanwezig voordat hij de lichtjes doofde. De Poolse krant Wyborcza meldt dat de zitting van het parlement werd opgeschort, en dat Braun na de hervatting niet welkom is. Kersvers premier Donald Tusk sprak over een “schande”. De parlementsvoorzitter had het over een daad van “racisme, xenofobie en antisemitisme.”

Braun is een van de meest radicale volksvertegenwoordigers van de uiterst rechtse partij Konfederacja Korony Polskiej (KKP), een nationalistische, katholieke partij die pleit voor de terugkeer van het koningshuis. De partij heeft vier zetels in het parlement. Braun zei bij zijn actie dat hij een “theologische discussie” wilde voeren.

In aanloop naar de parlementsverkiezingen van 15 oktober zei hij te geloven dat “joodse vrijmetselaars” zich bedienen van “sodomieten” om een “wereldrevolutie” op gang te brengen. De democratie wil hij het liefst vervangen door een monarchie, om vervolgens Jezus Christus op de troon te hijsen. Hij aarzelt niet om een interview te geven aan de propagandistische Russische staatsomroep Sputnik. Een aparte keuze, gezien de grote afkeer van de voormalige Russische overheersers in het land.

© via REUTERS

© EPA-EFE

© via REUTERS

© REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer