Ga naar de inhoud
Onwaarschijnlijke ontknoping in Antwerp-Barcelona.

Legendarische avond op de Bosuil: Antwerp klopt FC Barcelona na onwaarschijnlijk einde met winnende treffer in 92e minuut

wo 13 december 2023 22:57
  1. 2' - Doelpunt - Arthur Vermeeren (1 - 0)
  2. 23' - Geel - Owen Wijndal
  3. 35' - Doelpunt - Ferran Torres (1 - 1)
  4. 42' - Geel - Lamine Yamal
  1. 54' - Geel - Sergi Roberto
  2. 56' - Doelpunt - Vincent Janssen (2 - 1)
  11. 90' - Geel - Ritchie De Laet
  12. 90+1' - Doelpunt - Marc Guiu (2 - 2)
  13. 90+2' - Doelpunt - George Ilenikhena (3 - 2)
  14. 90+4' - Verv. Ritchie De Laet door Zeno Van Den Bosch
  15. 90+6' - Geel - Ferran Torres
  16. 90+6' - Geel - Jelle Bataille
UEFA Champions League - speeldag 6 - 13/12/23 - 21:00
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
2'
Arthur Vermeeren
2'
1 - 0
35'
Ferran Torres
1 - 1
35'
56'
Vincent Janssen
56'
2 - 1
90+1'
Marc Guiu
2 - 2
Marc Guiu
90+1'
90+2'
George Ilenikhena
90+2'
3 - 2

Van een zwarte campagne zal vooral het gouden einde bijblijven. Antwerp heeft de Champions League afgesloten met een historische zege tegen FC Barcelona. De Great Old leek diep in het slot een stunt nog weg te geven, maar in minuut 92 zorgde de ingevallen tiener George voor de ultieme climax. Dat er niks meer op het spel stond? Niemand op de Bosuil die daarom maalde.

Antwerp - Barcelona in een notendop:

• Sleutelmoment: In de 92e minuut ontploft de decibelmeter van het Bosuilstadion. De 17-jarige invaller George Ilenikhena heeft de 3-2 in doel geduwd.

• Man van de match: Arthur Vermeeren. "Tuurke" opent niet alleen de score in minuut 2, de 18-jarige middenvelder excelleert weer een hele wedstrijd.

• Statistiek: Geen pijnlijke 0 op 18 voor Antwerp in zijn allereerste Champions League-campagne, wel een hele mooie eerredder tegen FC Barcelona.

Arthur Vermeeren straft meteen af

Als er vooraf al sprake was van een "veredelde oefenwedstrijd", dan werd die héél snel tot spektakelstuk gebombardeerd.

Na amper twee minuten deed Arthur Vermeeren de Bosuil al ontploffen. De metronoom op het middenveld van Antwerp strafte een foutje van de verjongde Barcelona-defensie genadeloos af.

Een voorbode voor een laatste charmeoffensief van Antwerp in Europa.

Met Vermeeren als vooruitgeschoven man - letterlijk en figuurlijk - voetbalde het complexloos tegen de Europese grootmacht. De Antwerpse doelpuntenmaker was in zijn nieuwe nummer 10-rol alomtegenwoordig en had de wedstrijd samen met zijn middenveldmaatjes Yusuf en Keita perfect onder controle.

Een tekenende statistiek na 35 minuten: 0 kansen voor Barcelona.

Barcelona langszij na klasseflits

Maar in deze Champions League-campagne moe(s)t er steeds met twee woorden worden gesproken over Antwerp.

Óf een gebrek aan kwaliteit, óf een gebrek aan geluk zorgde ervoor dat alle hoopvolle momenten die Antwerp kende op het kampioenenbal steeds nog uitdraaiden op een ferme teleurstelling.

En ook nu leek het geluk - want aan kwaliteit en klasse geen gebrek vandaag - niet aan de zijde van The Great Old. Met een klasseflits zette Lamine Yamal zijn spitsbroer Ferran Torres net voor de rust nog op weg naar de plotse gelijkmaker.

Één kans, één tegengoal: het zou toch niet opnieuw?

En die gevreesde tweede helft in de Bosuil moest nog komen... Thuis tegen Porto en thuis tegen Sjachtar liep het voor Antwerp telkens nog verkeerd na een hoopvolle eerste helft.

Dat de thuisploeg net na de pauze meteen een doelpunt afgekeurd zag worden en een rode kaart voor Sergi Roberto onbegrijpelijk teruggedraaid zag worden, werkte de angst voor een nieuwe implosie alleen maar meer in de hand.

Antwerp ontploft na knotsgek einde

En toch was dit alles slechts een voorproefje voor een knotsgek slot.

Nadat Vincent Janssen op het uur weer voor de voorsprong had gezorgd, stuurde Xavi zijn A-spelers João Cancelo, Ilkay Gündogan en Pedri meteen tussen de lijnen en zag hij zijn ploeg - door die kwaliteitsinjectie - nog een ferm slotoffensief in elkaar knutselen.

Antwerp vocht voor elke morzel grond, maar moest in de 92e minuut toch nog het hoofd buigen toen Marc Guiu voor een ultieme anticlimax leek te zorgen.

Maar de allesverwoestende teleurstelling op de Bosuil maakte nog geen minuut later plaats voor een waar delirium. Meteen na de gelijkmaker dook George Ilenikhena - als een duiveltje uit een doosje - op aan de overkant en schonk hij Antwerp in de allerlaatste minuut nog de historische overwinning.

Een mooiere eerredder, voor een Champions League-campagne waar iedereen meer van verwacht had, kon The Great Old zichzelf niet gunnen.