Uit 1.200 inzendingen selecteerden wij de tien mooiste kerstbomen: stem hier op jouw favoriet

Hasselt -

Met Disneyfiguurtjes of 500 antieke kerstballen: uit bijna 1.200 inzendingen selecteerden onze lifestyleredacteurs Stien Vanbaelen en An Smets tien finalisten voor de mooiste kerstboom van Limburg. Nog tot en met woensdag kan je in onze nieuwsapp stemmen op jouw favoriet.

Lien Vande Kerkhof Jana Brusten en Shauni Deferm

Hoe kan je stemmen op de mooiste kerstboom van Limburg?

Stemmen kan enkel in de HBVL-nieuwsapp

- Open of download de gratis HBVL-nieuwsapp

- Ga naar ‘Meer’ en klik op ‘Wedstrijden en acties’

- Stem mee op jouw favoriet

Meestemmen kan t.e.m. 20 december 2023

Op donderdag 21 december maken we de winnaar bekend. De eigenaar van de mooist versierde boom wordt beloond met een bon van Horta tuincentrum ter waarde van 150 euro. De negen andere finalisten krijgen een Horta-bon ter waarde van 50 euro.

Disneyboom

Als de kerstmagie oplaait, leeft de Disneyfan in Jessy Vliegen (28) uit Hasselt zich uit. “Van de Kleine Zeemeermin tot Lady en de Vagebond: mijn boom hangt vol met personages uit mijn favoriete films. Ik heb een collectie van honderden Disneyfiguurtjes- en kerstballen die ik verzamelde op kerstmarkten, in Disneyland Parijs en via webshops. Prijskaartjes lopen gemakkelijk op tot 20 à 30 euro per stuk.”

De jury: “Er was eens … een boom die helemaal all the way gaat. Gedurfd en een beetje zot: wij zijn fan!”

(lees verder onder de foto’s)

Jessy Vliegen uit Hasselt versierde haar boom met honderden Disneyfiguurtjes© Boumediene Belbachir

© Boumediene Belbachir

De warmste boom

De boom van Marja Nassen (57) uit Diepenbeek is ongetwijfeld de warmste en meest emotionele. De gouden bollen en het engeltje zijn de laatste cadeautjes van haar moeder. “Een week nadat we de spulletjes gingen kopen, op 7 december 1996, overleed ze onverwacht. De decoratie heeft haar beste tijd gehad, maar het versieren op haar sterfdatum is al bijna drie decennia een levendige herinnering aan mijn lieve moeder. Geen dure, blinkende kerstdecoratie die daar tegenop kan.”

De jury: “Een klein boompje met een groots verhaal: dit moet de warmste boom van Limburg zijn. Daar krijgen we kerstkriebels van.”

(lees verder onder de foto’s)

Marja Nassen uit Diepenbeek versiert haar boom elk jaar op haar moeders sterfdatum, met het laatste cadeautje dat ze van haar kreeg.© Boumediene Belbachir

© Boumediene Belbachir

Maxiboom op de Mini

In de woonkamer van Laura Rojas (32) in Dilsen-Stokkem pronkt het hele jaar door een halve Mini Cooper uit de jaren 80 tegen de muur. “Tijdens de eindejaarsperiode zetten we onze kerstboom dwars op de auto. Dit jaar heb ik er geen kerstballen ingehangen, alleen felgekleurde retrolichtjes. Onze Mini staat daar natuurlijk niet toevallig: mijn vriend en ik hebben ons hart verloren in de autowereld en hebben zelf ook een paar oldtimers.”

De jury: “Hoe leuk! Slim bekeken, die retrolichtjes: het past allemaal perfect bij mekaar, kerstballen heeft deze boom niet nodig. Knap en origineel.”

(lees verder onder de foto’s)

Laura en haar vriend zetten elk jaar een kerstboom op de Mini Cooper in hun woonkamer.© Tom Palmaers

© Tom Palmaers

De boom met feeërieke bewoners

Het feeërieke lichtjesdorp bij de boom van Cindy Simenon (49) uit Riemst maakt de kerstsfeer compleet. “Elk jaar komt er wel een huisje bij, dat ik meestal koop bij Intratuin of Bloemen Thomas. Ik probeer het kerstdorpje zo mooi te maken, alsof ik er zelf in moet wonen. (lacht) Meestal start ik half november met de voorbereidingen. In een week tijd versier ik drie bomen, aan het kerstdorpje ben ik snel anderhalve dag kwijt.”

De jury: “Wij willen meteen in zo’n huisje gaan wonen. Oergezellig, deze kerstboom - die trouwens ook prachtig is versierd - mét kerstdorp.”

(lees verder onder de foto’s)

Cindy Simenon met Jace voor hun kerstdorpje.© Tom Palmaers

© Tom Palmaers

Boom van beton-netten

Bij Vanessa Vandeweeghde (40) uit Beringen staat een geknutselde boom van beton-netten, geïnspireerd op een exemplaar dat ze spotte op Pinterest. “Mijn man heeft alles op maat gezaagd en de zuil heb ik dankzij mijn papa op de kop kunnen tikken. De constructie zag er eerst wat roestig uit, daarom heb ik alles goud en wit gespoten. Een vriendin vroeg of ik ook een boom voor haar kon maken, maar dat gaat niet op een-twee-drie, hoor.” (lacht)

De jury: “Handige hariëttes zijn wij niet, dus dit creatieve exemplaar kunnen we alleen maar bewonderen. Mooi, origineel en minstens zo gezellig als een echte boom.”

(lees verder onder de foto’s)

Vanessa Vandeweeghde uit Beringen knutselde zelf een boom in mekaar… uit beton-netten.© Mine Dalemans

© Mine Dalemans

Boom op z’n kop

Half september tuigt Marc De Swert (44) uit Beringen zijn omgekeerde boom in prachtige herfstkleuren op. “Ik heb hem voor de fun in huis gehaald, nadat een vriendin de boom kocht op een tweedehandswebsite. Hij is gemaakt om omgekeerd te staan, door de voet blijft hij ook stabiel. In de kerstperiode organiseer ik kerstshows in mijn appartement, waarbij bezoekers naar de versieringen kunnen komen kijken. De omgekeerde boom vinden ze sowieso de machtigste.”

De jury: “Modern, een beetje absurdistisch, maar toch traditioneel en gezellig versierd. Daar zijn wij nu eens helemaal ondersteboven van.”

(Lees verder onder de foto’s)

Marc De Swert uit Beringen organiseert kerstshows in zijn appartement waar je zijn omgekeerde boom in herfsttooi kan bewonderen.© Mine Dalemans

© Mine Dalemans

Metershoge boom met grootmoeders schatten

“We wonen in een oud fabrieksgebouw met hoge plafonds. Een heel grote boom vult onze living meteen met gezelligheid. Deze is zeker vier meter hoog. Ik kies ook steeds voor een echt exemplaar, want die ruiken zo lekker”, vertelt Jessy Aerts (44) uit Hasselt. “Ik koop jaarlijks vier nieuwe kerstballen. De meest speciale ballen zijn die uit de collectie van mijn grootmoeder die ik op zolder vond. Voor mij zijn dat echte schatten.”

De jury: “Deze boom heeft werkelijk álles: hij is groot, écht, gezellig en persoonlijk. Alles wat een authentieke kerstboom moet zijn. En in zo’n interieur: match made in heaven.”

(lees verder onder de foto’s)

De boom van Jessy Aerts is zeker vier meter hoog.© Boumediene Belbachir

© Boumediene Belbachir

De meest nostalgische boom

De antiekmarkt maakte Valentine Borgers (74) uit Bilzen nostalgisch naar de kerstbomen uit haar jeugd. “Ik kocht er antieke kerstballen, de start van een verzameling die meer dan 500 exemplaren telt. Er zitten van die ouderwetse bollen in waar snel blutsen in komen, maar ook kerstballen van Ajeko, vogeltjes en andere figuren. De glazen ooievaar is naar verluidt meer dan honderd jaar oud. Ik hang er ook echte kaarsjes in, maar die durf ik natuurlijk niet aansteken!”

De jury: “Antiek klinkt misschien oubollig, maar deze boom bewijst écht wel het tegendeel: de top 10 meer dan waard.”

(lees verder onder de foto’s)

Valentine Borgers uit Bilzen hangt honderden antieke kerstballen en échte kaarsen in haar boom.© Boumediene Belbachir

© Boumediene Belbachir

Kerstrok van zes uur werk

Wendy Bastijns (50) uit Houthalen zwierde haar zwarte kerstboom buiten en knutselde samen met haar man een kerstrok. “De onderrok komt van een echte trouwjurk. Daaraan maken we de takken van een valse kerstboom vast. Het lichaam van de paspop verander ik regelmatig. Dit jaar koos ik voor kant.” De kerstrok versieren is een hele klus. “Het duurt zeker zes uur. Ik werk altijd volgens een bepaald kleurthema, zoals rood met wit of oudroze met goud.”

De jury: “Tien op tien voor originaliteit én gezelligheid. Hier is ook goed over nagedacht: de kleuren zijn mooi op mekaar afgestemd.”

Wendy Bastijns knutselde samen met haar man een kerstrok. Haar vriendin (foto) stelde haar kerstboom kandidaat.© Raymond Lemmens

© Raymond Lemmens

Glamourboom vol reisherinneringen

De kerstboom van Leen Schreurs (47) uit Oudsbergen lijkt uit een glamourmagazine te komen. “Mijn decoratie is een mix van allerlei ornamenten. Om de boom extra vol te doen ogen, bind ik de koordjes van de ballen strak rond de takken. Eigenlijk is het een boom vol reisherinneringen van ons gezin: flamingo’s uit Orlando, dobbelstenen uit Las Vegas en een hangertje met ‘press for champagne’ uit New York. Overal waar we komen, koop ik een souvenir voor de kerstboom.”

De jury: “Als je van een ogenschijnlijke kakofonie toch één logisch geheel kan maken, dan heb je talent. Zonder twijfel de hipste boom van alle inzendingen. Worden wij vrolijk van!”

© Dick Demey

Bekijk hier alle inzendingen voor de mooiste kerstboom van Limburg

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer