Vandenbroucke wil proefproject burn-outpreventie uitbreiden naar alle sectoren

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).© BELGA

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil een proefproject voor burn-outpreventie uitbreiden naar alle sectoren. De resultaten van het project blijken positief voor de gezondheid van de deelnemende werknemers.

Bron: BELGA

In 2019 werd het proefproject gelanceerd voor het bankwezen en de ziekenhuissector, door het federaal agentschap voor beroepsrisico’s (Fedris). 

Concreet wil Fedris medewerkers die signalen vertonen van een beginnende burn-out via een intensief begeleidingstraject en met de hulp van een multidisciplinair team ondersteunen bij hun herstel. Zo worden niet alleen sessies aangeboden bij een psycholoog, maar ook bij een kinesist die eventuele lichamelijke klachten, als gevolg van de burn-out, aanpakt. Het individuele traject duurt maximaal negen maanden en al die tijd wordt de betrokken medewerker ondersteund door een burn-outbegeleider. De kosten voor de werknemer zijn voor rekening van Fedris.

Langdurige verbetering

De resultaten van het project zijn positief, meldt de minister. Zowel op lichamelijk als op mentaal vlak werd een verbetering vastgesteld. Die verbetering was ook langdurig. Na zes maanden kon ze nog steeds worden vastgesteld.

LEES OOK. Burn-outs loeren achter elke kantoorkast: “De werkvloer zit vol verborgen ‘dark sides’” (+)

Vandenbroucke wil de ministerraad nu voorstellen om het project structureel uit te breiden naar alle private en publieke sectoren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen