"Ze dienen veel belangen, behalve die van de Vlaming": Vlaams Belang krijgt wind van voren na nieuws over Frank Creyelman als stroman van China

"Ze collaboreren met communisten", "ze dienen veel belangen, behalve die van de Vlaming" en "extreemrechts verkoopt graag de eigen natie uit": de reacties van Open VLD, Vooruit en Groen op het nieuws dat Frank Creyelman van Vlaams Belang informant voor China was, zijn niet van de poes. CD&V begrijpt niet dat de N-VA een samenwerking nog altijd niet wil uitsluiten.

Dat Frank Creyelman zich door de Chinese overheid heeft laten gebruiken om het Westen te beschadigen, is voor politieke tegenstanders een ideale aanleiding om Vlaams Belang onder vuur te nemen.

De partij scoort goed in de peilingen in de aanloop naar verkiezingen voor het Vlaams, het federaal en het Europees Parlement in juni en voor de gemeenteraden in oktober. Het nieuws over Creyelman is op zijn minst erg vervelend voor Vlaams Belang.

"Wie goede evoluties bij Vlaams Belang ziet, is stekeblind", schrijft Open VLD-voorzitter Tom Ongena op X. "Ze collaboreren zelfs met communisten om onze democratie en onze vrijheden te ondermijnen."

"Ze dienen veel belangen, behalve die van de Vlaming", reageert Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere. "Extreemrechts is een gevaar voor onze welvaart, onze vrijheid én onze veiligheid."

Volgens Groen-covoorzitter Jeremie Vaneeckhout is de affaire-Creyelman geen alleenstaand geval. "Extreemrechts verkoopt heel graag de eigen natie uit als het gaat over samenwerking en gezellige contacten met autoritaire, bedenkelijke regimes."

Vanmiddag heeft uiteindelijk ook PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw gereageerd. "Iedere inmenging van andere landen in ons land is totaal onaanvaardbaar. Van om het even welk land", schrijft hij op Twitter.

CD&V-voorzitter Sammy Mahdi kijkt in de richting van de N-VA, die tot nu toe een eventuele samenwerking met Vlaams Belang in een volgende Vlaamse regering niet wil uitsluiten. "Na dit nieuws moet je toch geen drie seconden nadenken dat je niet met zo'n partij wil samenwerken", zegt Mahdi aan VRT NWS. Hij zegt niet te begrijpen waarom de N-VA daarover geen duidelijkheid geeft.

Quid N-VA?

De N-VA zelf hult zich in stilzwijgen. De partij wil niet reageren bij VRT NWS. Ook Kamerlid en verwoed gebruiker van X Theo Francken vermeldt niets over de affaire. Kamerfractieleider Peter De Roover laat aan het persagentschap Belga weten dat de zaak moet worden onderzocht.

Europees Parlementslid Assita Kanko heeft wel gereageerd. "Ongelofelijk, maar het komt dus wel degelijk voor: politici die zich tegen betaling laten gebruiken door spionagediensten van buitenlandse mogendheden."

Voor Kanko is dit een van de afschuwelijkste zaken die een politicus kan doen. De namen van Creyelman en Vlaams Belang vernoemt ze niet.

Partijwoordvoerder

Vlaams Belang zelf houdt het bij de mededeling van partijvoorzitter Tom Van Grieken op X dat Frank Creyelman uit de partij is gezet.

Voor de rest wil noch Van Grieken, noch Vlaams fractieleider Chris Janssens noch Europees Parlementslid Gerolf Annemans reageren bij VRT NWS. Ze verwijzen door naar de partijwoordvoerder. Die zegt dat Van Grieken contact heeft gehad met Creyelman en dat die de beslissing heeft aanvaard dat hij uit de partij is gezet.

Europees Parlementslid Tom Vandendriessche (VB) kan de heisa in elk geval niet smaken. Hij ziet een verband tussen de goede peilingresultaten van zijn partij en "de regimepers"' die volgens hem wordt ingeschakeld om zijn partij verdacht te maken.

Ook Vlaams fractieleider Chris Janssens reageert vanmiddag op X, en ook hij reageert niet op de inhoud, maar wel op de boodschappers.

Vlaams Parlementslid Filip Dewinter geeft geen interviews over de zaak, maar wilde voor VRT NWS online wel kwijt dat hij "geschokt" is "als het waar is". Hij benadrukt dat de activiteiten van Creyelman los staan van zijn activiteiten voor de partij, die sinds 2014 - nadat hij niet meer verkozen was geraakt - sowieso al "verwaarloosbaar" waren.

Meest gelezen