Staatsveiligheid waarschuwt al langer voor extreemrechtse politici die zich voor de kar van China laten spannen

De Belgische Staatsveiligheid waarschuwt al langer voor spionage en inmenging, en dat in opdracht van landen zoals Rusland en China, waarvoor deze regimes richting onder meer Belgische rechts-radicale politici kijken.

Dat zegt de Staatsveiligheid in een reactie op de berichtgeving van onder meer de Duitse krant Der Spiegel dat Vlaams Belang-politicus Frank Creyelman door Chinese spionnen werd ingeschakeld om ons politiek beleid te beïnvloeden in de richting van Peking.

De pogingen van China om in ons land Chinese spionnen te installeren of ook Belgen als spion te rekruteren, staan dus al langer hoog op de radar van de Staatsveiligheid.

Zo was de Staatsveiligheid erg kritisch voor een reis van de politietop en de West-Vlaamse provinciegouverneur aan China. Het gaf om dezelfde reden enkele jaren geleden ook een brochure uit, specifiek gericht aan politici, bedrijfsleiders en academici. In die brochure stonden tal van tips over hoe ze zich tijdens een professionele reis aan China konden wapenen tegen mogelijke spionage- en inmengingstechnieken.

LEES OOK. Mechels Vlaams Belang-politicus Frank Creyelman werkte ruim drie jaar lang voor Chinese spionnen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER