© Dirk Vertommen

Lachgas voortaan verboden drug: celstraffen tot vijf jaar voor wie het gebruikt en verkoopt als roesmiddel

Sint-Katelijne-Waver -

Het oneigenlijke gebruik, bezit en verkoop van lachgas zijn voortaan verboden, dat besliste de federale regering. Wie lachgas gebruikt als roesmiddel, kan boetes en gevangenisstraffen krijgen. Het gebruik van lachgas is al enkele jaren in opmars. Niet alleen in grote steden, maar ook in landelijke gemeenten duikt het fenomeen op.

Stijn Van de Sande

Lachgas wordt gebruikt in verschillende toepassingen. Zo kun je het gebruiken om slagroom mee te maken, heeft het een functie in de auto-industrie en wordt het gebruikt voor medische doeleinden. Maar de laatste jaren zit het gebruik van lachgas als roesmiddel sterk in de lift. Het begon met kleine ampullen, maar de laatste tijd treffen politie en parket ook steeds vaker grote flessen aan. Daar wordt nu paal en perk aan gesteld.

“Het oneigenlijke gebruik van lachgas is vanaf nu verboden”, zegt federaal minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD). “Dat is nodig want we krijgen steeds meer meldingen van politie en parket over het misbruik van het product. Tot nu bestond er geen algemeen nationaal wettelijk kader om lachgasgebruik aan te pakken. De parketten en de politiezones vonden wel al creatieve oplossingen, maar door het gebruik op te nemen in de drugswet, kunnen we er harder tegen optreden.”

Een deel van de flessen lachgas die de politie Bodukap recent in beslag nam.© Dirk Vertommen

Heel wat politiezones namen het oneigenlijke gebruik van lachgas al op in hun politieverordening en konden GAS-boetes geven aan overtreders. De politie van de zone Bodukap (Bonheiden, Duffel, Sint-Katelijne-Waver en Putte) deed dat vier jaar geleden al. “Hoewel we een middelgrote politiezone zijn in vier landelijke gemeenten, merken ook wij steeds meer dat lachgas gebruikt wordt als roesmiddel, met overlast en gevaarlijke situaties tot gevolg”, zegt politiewoordvoerster Lies Verreet.

Schadelijke effecten

Zo laten gebruikers de lege ampullen en flessen vaak achter. De roes maakt autorijden ook absoluut niet meer veilig. Je kunt er bijvoorbeeld van flauwvallen. “En er zijn nog heel wat medische redenen om lachgas niet op deze manier te gebruiken”, zegt Van Tigchelt. “Want de schadelijke effecten kunnen groot zijn. Je longen kunnen ervan bevriezen en je loopt onder meer het risico op een klaplong.”

Ook kleine ampullen lachgas worden gebruikt als roesmiddel.© Dirk Vertommen

De politie Bodukap moest dit jaar dertig keer tussenkomen bij meldingen van lachgasgebruik of het achterlaten van flessen. De afgelopen jaren werden er in totaal 43 mensen beboet. “Lachgas werkt heel kortstondig en er bestaat geen test voor. We konden gebruikers dan ook alleen straffen wanneer ze op heterdaad betrapt werden. En omdat lachgas vrij verkrijgbaar is, konden we nooit iets aan de dealers doen”, vertelt Lies Verreet.

Vijf jaar cel

Het nieuwe Koninklijk Besluit brengt daar verandering in. “Niet alleen het bezit en het gebruik, maar ook de verkoop van lachgas voor oneigenlijke doelen is voortaan verboden”, zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). “Lachgas wordt nu gelijkgesteld aan cannabis. De verkoop of het gebruik ervan kunnen je boetes van enkele honderden euro’s en gevangenisstraffen opleveren. Wanneer de verkoop in bende plaatsvindt, kan dat zelfs oplopen tot vijf jaar cel.”

Slagroomtaart

Wie lachgas in huis haalt om het correct te gebruiken, hoeft zich volgens de ministers niet druk te maken. “Wie een slagroomtaart wil bakken, moet geen schrik hebben voor een gevangenisstraf”, benadrukken ze. “De politie en het parket kennen hun pappenheimers. Maar als er midden in de nacht grote flessen lachgas worden gevonden in de wagen van vier jongeren, dan zal dat doorgaans niet zijn omdat ze slagroom willen maken.”

“Zelfs in onze landelijke gemeenten zien we het gebruik van lachgas toenemen”, zegt Lies Verreet van de politie Bodukap.© Dirk Vertommen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER