Grote stroompanne door uitslaande brand bij isolatiebedrijf achter de rug, vuur intussen onder controle

De rookpluimen waren van ver te zien.© Het Nieuwsblad

Temse/Kruibeke/Sint-Niklaas -

In de industriezone TTS in Temse heeft vrijdagmiddag een zware brand gewoed bij het bedrijf Isopanel, dat isolatiepanelen maakt. De brand veroorzaakte zwarte rookpluimen, die tot ver in de wijde omgeving te zien waren. Boven het bedrijf hangen hoogspanningslijnen. Die werden uit voorzorg afgesloten. Vele gezinnen en bedrijven uit grote delen van het Waasland zaten daardoor urenlang zonder elektriciteit. Rond 19 uur waren de stroompannes achter de rug. Twee werknemers van het bedrijf raakten bevangen door de rook. Om 20 uur was het vuur onder controle, al moest er nog worden nageblust.

Pieter Van Hecke Yannick Joos en Sofie Geusens
Bron: Belga, eigen berichtgeving

Volgens de eerste berichten zou de brand rond 13.15 uur ontstaan zijn bij laswerken. Het magazijn van het bedrijf Isopanel staat vol met kunststoffen, die door de brand een zwarte rook verspreidden. Teams uit de negen hulpverleningsposten binnen de zone Waasland rukten uit om de brand onder controle te krijgen. Medische ploegen kwamen preventief ter plaatse. Alles werd in het werk gesteld om het naastgelegen bedrijf te vrijwaren. Ook daar stond een tankwagen van de brandweer klaar.

De brandweer vroeg om de omliggende gebouwen en straten te verlaten. Ook de Haverheidelaan, waar het bedrijf gevestigd is, was afgesloten. In de ruime omgeving wordt veel roetneerslag verwacht.

“De brand is grotendeels onder controle, maar er zijn nog enkele brandhaarden die woeden”, zei Jolien Vandamme van de Hulpverleningszone Waasland omstreeks 18.30 uur. “De rookontwikkeling is al geminderd, maar de brand blussen zal nog even duren.”

Bij de brand werden de dertig werknemers van Isopanel geëvacueerd. Twee van hen raakten bevangen door de rook en werden preventief naar het ziekenhuis gebracht.

Stroompanne

Een ander groot probleem bij de brand is dat het bedrijf Isopanel onder een hoogspanningslijn ligt. Om veilig te kunnen werken vroeg de brandweer om die stroomlijn af te sluiten. Volgens Marie-Laure Vanwanseele, woordvoerder van netbeheerder Elia, gaat het om een belangrijke lijn in de regio met een vermogen van 25 megawatt. Daardoor zaten heel wat gezinnen uren zonder stroom. Het ging om grote delen van Temse, Kruibeke, Haasdonk en Sint-Niklaas.

(Lees verder onder de foto)

© rr

Door de stroompanne werkten in de ruime omgeving ook de verkeerslichten niet. Daardoor was er op de N16 tussen Bornem en Sint-Niklaas zware verkeershinder. De politie regelde er het verkeer op alle grote kruispunten. Op kleinere wegen werd bestuurders gevraagd hoffelijk te zijn.

Netbeheerder Fluvius kon een groot deel van getroffen gezinnen opnieuw van stroom voorzien door enkele omschakelingen uit te voeren. Omstreeks 16 uur waren nog meer dan 50.000 mensen getroffen, maar dat aantal daalde snel. “We hebben momenteel twee derde van de getroffen klanten opnieuw stroom kunnen geven. Er zitten wel nog 190 cabines zonder stroom, waardoor nog meer dan 10.000 klanten getroffen zijn”, zei woordvoerder David Callens van Fluvius om iets na 17 uur.

(Lees verder onder de foto)

© ypw

In Sint-Niklaas waren toen al de meeste problemen van de baan. Daar waren volgens ooggetuigen de lichten vijf tot tien minuten uitgevallen, maar verliep nadien alles opnieuw vlot. Onder meer het Waasland Shopping, het station, de kermis en ijspiste bleven gespaard van problemen. Ook in het Vitaz-ziekenhuis bleef de hinder tot een minimum beperkt.

LEES OOK. Stroompanne legt ook Sint-Niklaas (even) plat: cinema gesloten en smeltende ijstaarten

Rond 19 uur werd één van de vier hoogspanningslijnen vrijgeven, waardoor de stroompanne volledig achter de rug was. Om 20 uur was het vuur onder controle en moest er nog worden nageblust.

(Lees verder onder de foto)

© ypw

Ramen en deuren dicht

In Temse werd een crisiscel opgericht, die zich door de stroompanne moest verplaatsen naar de deelgemeente Elversele. BE-alert stuurde een bericht uit naar de omwonenden met de vraag om alle ramen en deuren gesloten te houden.

Ook het stadsbestuur van Sint-Niklaas vroeg inwoners al om ramen en deuren dicht te houden. “Onze meetploegen zijn ter plaatse, maar rook is altijd schadelijk, dus we blijven aanraden om ramen en deuren gesloten te houden en ventilatiesystemen uit te zetten”, zegt Vandamme van de Hulpverleningszone Waasland.

De oorzaak van de brand is nog niet duidelijk. Het parket heeft een deskundige aangesteld, maar die zal pas aan de slag kunnen wanneer de brand volledig geblust is.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

© pvs

© pvs

© ypw

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen