‘Beelden staan op mijn netvlies gebrand’: acht jongeren raken gewond bij gasexplosie in Lokeren

Bij een explosie met propaangas op een zolder in Lokeren zijn vrijdagavond acht jongeren gewond geraakt. Twee van hen hebben derdegraads brandwonden en verkeren in levensgevaar.

ypw lto pvs

De explosie gebeurde vrijdagavond rond 21 uur in een woning in de Cyriel Buyssestraat in Lokeren. Twee jongeren raakten zwaargewond, met derdegraadsbrandwonden. Zij verkeerden zaterdagmiddag nog altijd in levensgevaar. Zes andere jongeren raakten lichter gewond, maar werden ook naar het ziekenhuis overgebracht. Alle jongeren zijn tussen 14 en 20 jaar oud.

Volgens het parket van Oost-Vlaanderen waren de acht op de zolder van de woning aan de slag met propaangas. Waarom er een ontsteking is geweest, is voorlopig onduidelijk. ‘Ging het om een aansteker? Een gsm? Dat wordt onderzocht’, zegt Annelies Verstraete van het parket. De brand is intussen geblust, de woning vrijgegeven.

Door merg en been

Volgens buurvrouw Annita Antheunis was de bewoonster van de woning daar nog maar twee maanden geleden ingetrokken, ‘samen met haar 17-jarige dochter, 13-jarige zoon en tweeling van tien maanden’. Antheunis zag alles vanop de eerste rij gebeuren. ‘Ik was televisie aan het kijken, toen ik plots een enorme knal hoorde’, zegt ze aan Het Nieuwsblad. ‘Ik sprong recht en zag door mijn raam de dochter in paniek de straat oplopen, schreeuwend om hulp. Kort daarna werd ze gevolgd door nog acht jongeren die enorm zwaar verbrand waren. Ik heb meteen de hulpdiensten gebeld en gezegd dat ze minstens vijf ambulances moesten sturen, want ik had meteen door dat dat absoluut nodig was.’

Volgens Antheunis rolden de verbrande jongeren in de voortuinen van de pijn. ‘Hun geroep en getier ging door merg en been’, zegt ze. ‘Ik heb geprobeerd me te ontfermen over een jongeman, maar eigenlijk wist op dat moment niemand van de buren wat we konden doen om hun helse pijn te verzachten. Die beelden van hun verbrande aangezichten en handen staan op mijn netvlies gebrand.’