De Maaskei zonder herinnering langs de Zuid-Willemsvaart in Lanklaar.© Mark Dreesen

DIEFSTAL

Dieven stelen marmeren plaquette van oorlogsmonument: “Wie doet nu zoiets?”

DILSEN-STOKKEM -

Onbekenden hebben afgelopen weekend een marmeren plaquette ontvreemd van een oorlogsmonument uit de Tweede Wereldoorlog in Lanklaar. Het monument stond er ter nagedachtenis van soldaat Alexander Caerts bij een opgeblazen brug langs de Zuid-Willemsvaart.

Mark Dreesen

Het monument staat naast het jaagpad en de Historische Scheepvaartsite Tivoli, precies op de plaats waar de oude brug van Lanklaar werd opgeblazen. Wandelaars merkten afgelopen weekend op dat de marmeren plaquette van de Maaskei is gehaald. Daarbij zijn ook de schroeven uit de kei gedraaid. Wie de herinnering ontvreemd heeft is onbekend. Bij het stadsbestuur waren ze nog “niet op de hoogte van de verdwijning”, zegt burgemeester Sofie Vandeweerd (Open VLD).

Het stadsbestuur van Dilsen-Stokkem liet in 2011 het monument plaatsen langs de Zuid-Willemsvaart in Lanklaar ter nagedachtenis van Alexander Caerts (27) uit Oostham. Hij sneuvelde op 10 mei 1940. Caerts maakte bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog deel uit van de bemanning van een bunker in Rotem en moest in Lanklaar de brug nemen om over de Zuid-Willemsvaart te geraken. Die brug was cruciaal in het verdedigingsplan van België en zou als laatste brug in de regio opgeblazen worden als alle soldaten gepasseerd waren.

De brug was al opgeblazen toen Caerts arriveerde. Hij klauterde over de brokstukken die in het water lagen naar de overkant, maar werd getroffen door een salvo uit een vliegtuig. Kameraden probeerden Caerts nog te redden, maar hij verdronk. Op voorstel van de Lanklaarse heemkundige kring plaatste de stad een herinneringsmonument op een kei: een marmeren plaquette met ingegraveerde tekst van het voorval en een afbeelding van Alexander Caerts als soldaat.

Eerder deze maand werden nog herinneringsplaten van oorlogsgraven vernield op de militaire begraafplaats in Leopoldsburg. Toen ging het om koperen herinneringen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer