Ierse weervrouw (100) overleden die met weervoorspelling D-Day redde

In Ierland is Maureen Flavin Sweeney (100) overleden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog voorspelde ze dat de geallieerde troepen op de oorspronkelijke datum van D-Day, 5 juni 1944, in een zware storm zouden terechtkomen. Dankzij haar inzicht is de grootschalige landing op het strand van Normandië met een dag uitgesteld.

Op 6 juni 1944 ging de grootste maritieme invasie in de geschiedenis van de mensheid van start met D-Day. Honderdduizenden soldaten bestormden op verschillende plaatsen de stranden van Normandië. Minstens 10.000 mannen lieten het leven, maar de succesvolle invasie betekende het begin van de bevrijding van het door nazi's bezette Europa.

Wat weinigen weten, is dat de oorspronkelijke datum van de invasie op 5 juni was vastgepind. Dat de aanval met een dag werd uitgesteld, is te danken aan een Ierse weervrouw, Maureen Flavin Sweeney.

Sweeney werkte in het Blacksod weerstation, in het westen van Ierland. Daar moest ze de meteorologische metingen nauwgezet in de gaten houden. Op 3 juni, twee dagen voor de invasie moest beginnen, merkte Sweeney een daling in de luchtdruk op. Aan de hand daarvan voorspelde ze een storm die van de Atlantische Oceaan naar Europa trok. Ze stuurde haar bevindingen door naar Londen.

Aangezien goede weersomstandigheden essentieel waren voor een succesvolle invasie, besloot de geallieerde legerleiding te wachten tot de storm voorbij was. 

dpa/picture-alliance/dpa/AP Images

Lof voor verdiensten

Na de oorlog kreeg Sweeney veel lof voor haar weersvoorspelling. Zo ontving ze in 2021 een medaille van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden voor haar verdiensten. Ook het Nationale Museum voor de Tweede Wereldoorlog in New Orleans eerde haar met een "Certificate of Appreciation", wat neerkomt op een officiële bedanking voor haar werk.

Sweeney bleef ook actief als weervrouw in Blacksod, tot ze in het begin van de jaren 2000 met pensioen ging. Ze overleed uiteindelijk in het rusthuis van Sonas Tí Aire, in Belmullet, zo'n 20 kilometer van het weerstation waar ze haar hele leven werkte.

Meest gelezen