Source: Associated Press

Tot 2030 aan de macht: Egyptische president al-Sisi wint verkiezingen met 89,6 procent van de stemmen

De Egyptische president Abdel-Fattah al-Sisi heeft zich verzekerd van een derde ambtstermijn nadat hij 89,6 procent van de stemmen heeft gehaald bij de presidentsverkiezingen van vorige week. Dat blijkt uit de cijfers die de Egyptische kiescommissie heeft vrijgegeven. Dankzij zijn overwinning blijft hij tot 2030 aan het roer van Egypte staan. 

De laatste overwinning van de Egyptische president Abdel-Fattah al-Sisi zal weinig Egypte-experten verbazen. Bij de laatste verkiezingen van 2014 en 2018 haalde de man telkens meer dan 90 procent van de stemmen. Zijn 3 tegenstrevers moesten het met de overige 10 procent van de stemmen stellen

Internationale waarnemers stellen zich dan ook serieuze vragen bij de manier waarop de verkiezingen worden georganiseerd. Chicago Policy Review, van de Universiteit van Chicago, heeft het over "Het Egypte van al-Sisi: een fata morgana van de democratie". Zo is er sprake van intimidatie naar politieke tegenstanders en hun aanhangers.

Abdul Fatah al-Sisi (69), de "favoriete dictator" van Donald Trump

Abdul Fatah al-Sisi begon zijn carrière in het Egyptische leger, waar hij het tot commandant schopte en onder meer bij de inlichtingendiensten werkte. Na de Arabische Lente in 2011 werd al-Sisi gepromoveerd naar een toppositie, die hij in 2013 gebruikte om een militaire staatsgreep te plegen. Hij ontzette de toenmalig president Mohamed Morsi uit zijn ambt en nam zijn plaats in als de nieuwe president van Egypte.

Intussen is al-Sisi al meer dan tien jaar aan de macht. In die periode toonde hij zich een autoritair figuur. Onder meer persvrijheid en vrouwenrechten werden sterk ingeperkt. Verschillende mensenrechtenorganisaties spreken ook over buitensporig geweld van de overheid tegen critici.

In 2019 had de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump nog een ontmoeting met de Egyptenaar tijdens een G7-top in Frankrijk. Toen hij al-Sisi niet meteen zag, zou hij naar verluidt hebben gevraagd "waar zijn favoriete dictator bleef".

De oorlog in de Gazastrook was een belangrijke kwestie voor de presidentsverkiezingen. De Egyptenaren drukten hun steun uit voor de Palestijnen van de Gazastrook en het land profileerde zich als een belangrijke partner in de onderhandelingen tussen Israël en Hamas.

Al-Sisi roept al sinds de start van de oorlog op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en verwerpt elk plan waarbij Palestijnen naar Egyptisch grondgebied worden gestuurd. Hij krijgt daarbij veel lokale steun.

Al is er ook kritiek. Zo doet de Egyptische economie het niet goed, met een torenhoge inflatie en enkele onbetaalbare prestigeprojecten van de president. Denk daarbij aan de Nieuwe Administratieve Hoofdstad, die de huidige hoofdstad Caïro moet vervangen. 

De Egyptische president al-Sisi bracht op 10 december zijn stem uit.

Meest gelezen