Ga naar de inhoud

Geen Vlaanderen, wél dubbel Giro-Tour voor Tadej Pogacar: "Kasseien én Giro lukt niet"

 ma 18 december 2023 16:03
Tadej Pogacar staat de pers te woord.

Het nieuws dat Tadej Pogacar volgend jaar naar de Ronde van Italië trekt, raakte gisteren al bekend. Maar de Sloveen rijdt later in de zomer toch ook de Ronde van Frankrijk. Voor zijn Belgische fans is er minder goed nieuws want Pogacar past voor het kasseiwerk en komt dus niet naar de Ronde van Vlaanderen.

Bekijk de persbabbel met Tadej Pogacar

Tadej Pogacar kiest komend wielerseizoen voor een iets andere aanpak. De alleskunner van UAE trekt voor het eerst naar de Ronde van Italië en dat heeft ook een impact op de rest van zijn programma.

 

Hij rijdt geen Vlaamse koersen en zal zijn titel in de Ronde van Vlaanderen dus niet verdedigen. "Tegelijk focussen op de kasseien en de Giro, dat lukt niet", klinkt het in zijn entourage.

 

Zijn eerste doelen worden de Italiaanse klassiekers met de Strade Bianche en Milaan-Sanremo. Hij rijdt ook de Ronde van Catalonië.

 

Naast de Giro, rijdt Tadej Pogacar ook de Ronde van Frankrijk. UAE heeft zijn huiswerk voor die Tour zelfs al klaar en Pogacar krijgt als kopman een straffe ploeg naast zich.

 

Hij krijgt Adam Yates, Juan Ayuso en Joao Almeida mee als schaduwkopmannen. Pavel Sivakov en Marc Soler worden zijn knechten voor het klimwerk, Tim Wellens en Nils Politt gaan mee voor de vlakke ritten.

"Deze dubbel is een nieuwe uitdaging voor mij"

Op de ploegvoorstelling van UAE gaf hij wat tekst en uitleg bij zijn keuzes. Op de vraag of hij voor de eerste keer de Giro wil winnen of voor de 3e keer Tour, antwoordde hij: "ik kies ervoor om het WK te winnen".

 

"Ik wou al lang eens de Giro rijden omdat de race ook dichtbij Slovenië is, maar tot nu toe paste het niet in mijn programma. Ondertussen ben ik al wat ouder en kan ik wel twee grote rondes aan. Het is een nieuwe uitdaging. Daar had ik ook wel nood aan. Het is belangrijk om niet elk jaar hetzelfde te doen, voor lichaam en geest."

 

"Het is eigenlijk nooit in mij opgekomen om de Tour te skippen. Ik weet hoe belangrijk die race is voor de ploeg en voor mezelf."

 

Zit Pogacar dan meteen met dubbele eindwinst in zijn hoofd? "Natuurlijk is het een doel om alle grote rondes eens te winnen, maar er twee winnen in hetzelfde jaar is heel moeilijk. We zullen eerst zien hoe het loopt in de Giro en dan kijk ik naar de Tour. Mijn programma voor de Giro is niet zo druk dus ik denk wel dat mijn lichaam de dubbel zal aankunnen."

 

En de Spelen? "Natuurlijk is Parijs ook een doel, maar het is niet het perfecte parcours voor mij. De Spelen zijn een beetje een gok. Als je op die dag in vorm bent, kan je winnen. Maar je kan ook moeten opgeven."

Voorlopig programma Pogacar
Strade Bianche
Milaan-Sanremo
Ronde van Catalonië
Luik-Bastenaken-Luik
Ronde van Italië
Ronde van Frankrijk
Olympische Spelen
GP Quebec
GP Montréal
WK wielrennen
Ronde van Lombardije

Tadej Pogacar op ploegstage

Gerelateerd: