Céline Dion op de rode loper bij de uitreiking van de Billboard Music Awards in Las Vegas in 2017.
2017 Invision

Een jaar na de diagnose van "stiff-person syndrome": hoe gaat het met zangeres Céline Dion?

Een jaar na de aankondiging van de Canadese zangeres Célion Dion dat ze door een neurologische ziekte voorlopig niet meer kan optreden, droomt ze er nog altijd van weer op het podium te staan. Dat heeft haar zus Claudette gezegd in een interview. "Zowel in onze dromen als in de hare is het de bedoeling om terug te keren. In welke staat? Ik weet het niet. Stembanden zijn spieren, het hart is ook een spier. Dat is waar ik van wakker lig."

Een jaar geleden maakte de Canadese zangeres Céline Dion (55) bekend dat ze lijdt aan het "stiff-person syndrome". Dat is een erg zeldzame neurologische ziekte waarbij de spieren in het lichaam verstijven. De zangeres kan daardoor onder meer haar stembanden soms niet gebruiken zoals ze zou willen. In de periode voor de bekendmaking van haar ziekte had Célione Dion al meermaals verschillende concertreeksen moeten uitstellen.

BEKIJK - Zo maakte Céline Dion een jaar geleden haar ziekte bekend: "Ik hou zoveel van jullie en ik hoop echt dat ik jullie heel snel terug kan zien"

Videospeler inladen...

De zangeres treedt sindsdien niet meer op. Wel maakte ze in haar aankondiging duidelijk dat ze heel graag opnieuw wil zingen en dat ze er alles aan zal doen om weer op een podium te kunnen staan. Het is een boodschap die het voorbije jaar geregeld is herhaald.

Céline Dion verschijnt amper nog in het openbaar. Over haar gezondheid wordt officieel maar weinig informatie bekendgemaakt. In een interview met de Canadese entertainmentwebsite "7 Jours" gaf haar oudste zus Claudette vorige week een update.

Zus Claudette: "Céline werkt hard, maar heeft geen controle over haar spieren"

"Er zijn sommigen die de hoop verloren hebben, omdat het een onbekende ziekte is. Maar als je eens wist hoeveel telefoontjes wij bij onze Fondation Maman Dion (een stichting voor onderwijs aan arme kinderen, red) ontvangen om nieuws te krijgen over Céline! Mensen vertellen ons dat ze van haar houden en voor haar bidden. Ze krijgt zoveel berichten, geschenken en gezegende kruisbeelden", vertelt Claudette.

Zowel in onze dromen als in de hare is het de bedoeling om terug te keren naar het podium. In welke staat? Ik weet het niet.

 

Zus Claudette Dion over de toekomstplannen van zus Céline

"Ze werkt hard, maar ze heeft geen controle over haar spieren. Wat mij pijn doet, is dat ze altijd zo gedisciplineerd is geweest. Ze heeft altijd hard gewerkt. Mijn moeder zei altijd tegen haar: "Je gaat dat goed doen, je gaat dat goed doen."

Claudette, die geïnterviewd werd naar aanleiding van haar 75e verjaardag, is zelf zangeres. De journalist merkt op dat het gek moet zijn dat zij nu de enige zingende Dion moet zijn. "Zowel in onze dromen als in de hare is het de bedoeling om terug te keren naar het podium. In welke staat? Ik weet het niet. Stembanden zijn spieren, het hart is ook een spier. Dat is waar ik van wakker lig. Omdat het een ziekte van één op de miljoenen betreft, hebben wetenschappers nog niet zoveel onderzoek kunnen doen. Omdat niet zoveel mensen het hebben."

Céline Dion treedt op tijdens de Billboard Music Awards in Las Vegas in 2016.

Wie is Céline Dion?
Céline Dion werd geboren in 1968 in Canada als jongste kind in een gezin met 14 kinderen. Ze groeide op in een muzikale familie, dat ze carrière zou maken in de muziek, leek voorbestemd. Het brede publiek maakte kennis met haar in 1988 toen ze voor Zwitserland het Eurovisiesongfestival won met "Ne partez pas sans moi". Later scoorde ze wereldwijde monsterhits als "Think twice", "Pour que tu m'aimes encore", "It's all coming back to me now", "My heart will go on" en "Alive".

BEKIJK - Het optreden van Céline Dion waarmee ze in 1988 het Eurovisiesongfestival won:

Videospeler inladen...

"Ze is een onvoorstelbare vrouw"

Vorige maand verheugden fans zich over nieuwe beelden van Céline Dion. Eind oktober woonde de zangeres een hockeywedstrijd bij tussen de Vegas Golden Knights en de Montreal Canadians in Las Vegas. Nadien postte de zangeres op X (vroeger Twitter) foto's van zichzelf en haar zonen René-Charles (22) en Eddy en Nelson (13) met de spelers van Montreal Canadiens.

"Ze speelden zo goed, wat een wedstrijd", schreef ze. "Bedankt om ons te ontmoeten na de wedstrijd, jongens! Dat was memorabel voor ons allemaal. Ik wens jullie een geweldig seizoen! - Céline xx..." Het is een van de weinige keren dat Dion zelf officieel in het openbaar treedt.

Volgens Chantal Machabee, vicedirecteur communicatie bij de Montreal Canadiens, was het een hartverwarmende ervaring. Zelf postte ze op Instagram een foto van een innige knuffel met Céline Dion. "Ze heeft zo veel meegemaakt, en om haar zo te zien, lachend, zo gelukkig... Het is fantastisch", vertelde Machabee aan de entertainmentsite People.

"Ik weet dat ze goede dagen en minder goede dagen heeft. Maar dit was een heel goede dag, en dat was geruststellend." Volgens Machabee zong Céline Dion zelfs enkele noten. "Het was een ongelofelijk moment. Ze is een onvoorstelbare vrouw."

Nieuwe single van Céline Dion

Op 13 april van dit jaar bracht Céline Dion voor het eerst in vier jaar een nieuwe single uit, "Love again", als onderdeel van de soundtrack voor de gelijknamige film. De zangeres heeft zelf ook een rol in "Love again". De opnames daarvan vonden al eind 2020 en begin 2021 plaats, nog voor de diagnose van "stiff-person syndrome" viel.

De film verscheen pas dit voorjaar. Céline Dion werkte mee aan 11 songs op de soundtrack, 5 van die songs waren nieuwe nummers. Fans merkten op dat haar stem duidelijk anders klonk dan dat ze gewend waren. Het liedje "Love again" scoorde hoog in de Canadese hitlijsten.

BEKIJK - "Love again" door Céline Dion, uit de soundtrack van de gelijknamige film:

Meest gelezen